Erişilebilirlik

‘Türkiye Hepimizi Şaşırttı’


Vice News Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica
Vice News Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica

Vice News, iki girişimci gazetecinin yıllar önce kurduğu, medya sektöründe gelecek kuşağın CNN’i olarak adlandırılan ve değeri 4 milyar doları geçen dijital medyanın yeni devi. Merkezi New York’un Williamsburg mahallesinde olan kurumun onlarca ülkede bürosu ve muhabiri var. Yayın kuruluşu, yapılmaması gerekenleri haber yapan, sıra dışı haberleri dünya gündemine taşıyan bir anlayışa sahip.

Vice News’un Türkiye’de yaşanan olaylarla ilk tanışması 2013 yılının Mayıs ayında Gezi olaylarıyla başlıyor. Londra’dan bir ekip olayların başlamasının ardından acilen İstanbul’a gidiyor ve olaylar büyüyüp şiddetlenince takviye ekipler gidiyor. Tüm gelişmeleri izliyorlar ve Gezi’yi belgeselleştiriyorlar. Dünya’da sıcak olayların peşinden koşan Vice News habercileri, bundan sonra Türkiye’deki olayları daha fazla izlemeye başlıyor. Türkiye’de sıra dışı ve özel haberlere imza atmaya başlıyorlar. Buna rağmen bazı ufak tefek müdahaleler dışında haber ekipleri Türkiye’de özgürce çalışıyor.

Vice News için Türkiye’de her şey bir günde değişiyor. 29 Ağustos günü üç kişilik Vice haber ekibi Diyarbakır’ın Bağlar semtinden, terörle mücadele şubesine bağlı polisler tarafından gözaltına alınıyor. İki İngiliz gazeteci Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile Iraklı tercümanları Muhammed İsmail Resul, çıkarıldıkları mahkemede terör örgütüne yardım etmek ve terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklanıp cezaevine gönderiliyor. Tutuklularla ilgili mahkemeye yapılan itiraz sonrasında, iki İngiliz gazeteci bir hafta sonra serbest bırakılıp, Türkiye’den sınır dışı ediliyor. Kürt asıllı tercüman Muhammed İsmail Resul ise tam yüz günü aşkın süredir cezaevinde.

Iraklı gazeteci ve çevirmen Muhammed İsmail Resul, Vice News ekibinin kendisiyle birlikte gözaltına alınan İngiliz üyeleri serbest bırakılmasına rağmen hala Türkiye'de hapiste
Iraklı gazeteci ve çevirmen Muhammed İsmail Resul, Vice News ekibinin kendisiyle birlikte gözaltına alınan İngiliz üyeleri serbest bırakılmasına rağmen hala Türkiye'de hapiste

Jason Mojica: ‘Kurtarmak için diplomat gibi çalışıyoruz’

Vice News’ un Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica, New York’ ta katıldığı bir panelde halen tutuklu olan Muhammed İsmail Resul’ün serbest bırakılması için bir gazeteci değil, diplomat gibi çalıştıklarını vurguladı. Mojica, binlerce kilometre uzakta da olsa ağzından çıkacak bir sözün, ters tepip Resul’ün Türkiye’de devam eden davasına zarar vermesinden çekindiğini ifade etti. Mojica ayrıca Türkiye’de muhabirlerinin teröre yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklanmalarını ise hala anlayamadığını ve Vice çalışanlarına yönelik bu asılsız suçlamaların çirkin olduğunu ifade etti.

Mojica, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Elçi’nin Vice News çalışanlarının davalarını da üstlendiğini vurguladı.

Vice News muhabirleri Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury arkadaşları Muhammed İsmail Resul'ün serbest bırakılması çağrısı yapıyor
Vice News muhabirleri Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury arkadaşları Muhammed İsmail Resul'ün serbest bırakılması çağrısı yapıyor

‘Türkiye demokrasinin yaşandığı bir ülke görünümündeydi’

Türkiye’de muhabirlerinin başına gelen olaylar ve basın özgürlükleri konusunda Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Vice News’un Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica, “Bana bir yıl önce biri gelip de, binlerce kilometre uzakta Türkiye’de yaşanan basın özgürlükleri ihlallerini burada konuşup, tartışacağımızı söylese buna hayatta inanmazdım” diye sözlerine başlıyor.

Türkiye’yi özgürlükler ve demokrasi konusunda nasıl gördüğü sorusunu da, “Türkiye’ye, İstanbul’a gittiğiniz zaman gördükleriniz, yaşadıklarınız size hiç de basın özgürlüklerini kısıtlayan bir ülkede olduğunuzu düşündürtmüyor. Coşkulu protestoların yaşandığı, demokrasinin yaşandığı bir ülkede gibi hissediyorsunuz kendinizi. Türkiye, basın özgürlüklerinin kısıtlandığı ve geri kaldığı bir Eritre veya bir Venezuela gibi görünmüyordu. Türkiye’ye baktığınız zaman oralarda hissetmiyorsunuz kendinizi. Türkiye’yi bu ülkelerle asla aynı kategoride görmüyorsunuz” diye yanıtlıyor.

Vice News Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica
Vice News Genel Yayın Yönetmeni Jason Mojica

‘Türkiye’de zorluklar yaşayacağımızı düşünmedik’

Mojica, Türkiye’de yaşanan basın özgürlükleri sorunlarını da şöyle değerlendiriyor: “Asıl şaşırtıcı olan, bir ülkede işlerin bu kadar hızla değişebilmesi. Belki de insanlar bu işlerin buralara kadar gelebileceğini önceden göremediler. Tüm bu olaylar ciddi işaretler olmadan gerçekleşti. Birçok şey elbette ki aniden olmadı. Bazı sinyaller vardı. Gazeteci tutuklamaları, medya kuruluşlarına takip ve baskınlar. Sosyal medyada Twitter ve You Tube’ a engellemeler… Milyarlarca dolarlık vergi cezaları gibi işler oldu. Gazeteciler, sivil toplum örgütleri, herkes şaşırdı. Aslında başımıza böyle şeylerin gelebileceğinin işareti olsaydı, en ufak bir ihtimal dahi olsa orada kalıp, haber yapma girişimimiz olmazdı. Muhabirlerimiz, gözaltına alındı, tutuklandı. Biz Türkiye’yi bu zorlukları yaşayabileceğimiz bir ülke olarak asla görmüyorduk. Davranışlar, tutumlar birden değişiverdi. O coşku dolu ülke birden değişiverdi diye düşünüyorum. Eğer başımıza bunların geleceğini bilseydik, yapmazdık. Aynı şeyleri tekrar yapar mıyız? Eğer çok önemsediğimiz kişilerin başlarına bu tür şeyler gelebilecekse, haberleri nedeniyle hapse gireceklerse yapmayız. Ancak biz önemli haberleri büyük risk taşısalar da yapmaya devam edeceğiz. Bu riskler hapsedilmek, dava açılması, fiziksel şiddet gibi şeyler olabilir. Biz gazeteciyiz ve işimizi yapmayı sürdüreceğiz. Bazen birileri belli haberlerin yayınlanmasını istemez. Bu durumlarda da gazeteciler görevlerini yapar, haberi kopartıp yayınlar. Türkiye gibi iç karışıklıkların sürdüğü bir ülkede, tehditler sürse de işimizi yapmayı sürdüreceğiz.”

‘Türkiye’ de haber yapmadan önce artık iki kez düşünüyoruz’

Mojica, “Tüm bu yaşadıklarınız sizi korkuttu mu?” sorumu “Asıl zor olan birlikte çalıştığınız ve sorumluluğunu taşıdığınız insanların hiç de istemedikleri bu tür durumlarla karşılaşması. Türkiye’de bir haber yapacağımız zaman artık yapalım mı yapmayalım mı diye düşünüyoruz. Türkiye’de olanları nasıl haberleştireceğiz nasıl yapacağız diye düşünüyoruz” diyerek cevaplıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG