Erişilebilirlik

Türkiye Güney Kore'yle Swap Anlaşması Yaptı


Türkiye ve Güney Kore merkez Bankaları arasında 17,5 milyar TL’lik swap anlaşması yapıldığı açıklandı. Açıklama, Güney Kore Merkez Bankası tarafından yapıldı.

Açıklamada anlaşmanın 17,5 milyar TL yani 2,3 trilyon Güney Kore Won'u olduğu belirtildi. Anlaşmanın süresinin 3 yıl olduğu, karşılıklı anlaşma durumunda bu sürenin uzatılabileceği belirtildi.

Swap anlaşmasına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Juyeol Lee imza attı.

Yapılan açıklamada bu anlaşmanın, iki ülke arasında ödeme sistemi oluşturularak ticaretin geliştirilmesini ve finansal işbirliğini hedeflediği ifade edildi. Anlaşmanın amacının iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası henüz anlaşmaya ilişkin bir açıklama yapmadı. Merkez Bankası’nın da bir açıklamayla anlaşmaya ilişkin bilgiler paylaşması bekleniyor.

Türkiye son olarak 2019 yılında Çin’le de swap anlaşması yapmıştı. İlk başta 35,1 milyar TL olarak yapılan bu anlaşma daha sonra 46 milyar TL’ye yükseltilmişti.

Türkiye’nin aralarında Azerbaycan’ın bulunduğu başka ülkelerle de swap anlaşması için görüşmeler yaptığı belirtiliyor.

Swap anlaşmaları, belirli bir süre için iki farklı para biriminin karşılıklı olarak belirli bir oranda değiş tokuşu anlamına geliyor. Bu sayede faizi yüksek olan para biriminin faizinden yararlanmak mümkün olabilirken karşılık olarak kur artışı riski de bu para birimleri için ortadan kaldırılmış oluyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG