Erişilebilirlik

‘Türkiye Gerekli Olmadıkça Yabancı Savunma Ekipmanı Almayacak’


Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’nin gerekli olmadıkça yabancı savunma ekipmanı almayacağını söyledi.

Haber ajansı Reuters'ın haberine göre Demir, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması nedeniyle Türk savunma şirketlerinin geçici kayıpları olabileceğini ancak savunma sanayinin sonuç olarak daha güçleneceğini belirtti.

Milli Muharip Uçak Projesi’nin devam ettiğini vurgulayan Demir, bu projenin hızlanacağını ve Türkiye’nin alternatifleri değerlendirmeye devam edeceğini vurguladı.

Ankara’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Demir, Türk şirketlerin kayıplarını nasıl telafi edeceğini değerlendireceğini ancak F-35 programına katılan ülkelerin her uçak için 7-8 milyon dolar kayıpla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Demir, Türkiye’nin bundan sonra kesinlikle gerekli olmadıkça yabancı savunma ekipmanı almayacağını da kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon S-400 alımı yüzünden resmi olarak Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sürecini başlattığını açıklamıştı. Çarşamba günü Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında kararın F-35 programındaki diğer müttefiklerle uyum içinde alındığı vurgulanmıştı.

Pentagon’da savunma politikasından sorumlu olan David Trachtenberg ve savunma projelerinden sorumlu müsteşar Ellen Lord Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması kararını basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşmıştı. Kararın F-35 projesinde diğer ortaklarla istişare ve uyum içinde alındığının da altı çizilmişti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG