Erişilebilirlik

Türkiye-Fransa İlişkilerinde Sıcak Hafta


AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cuma günü yapacağı Fransa ziyareti öncesi Paris'e giden AB'den Sorumlu Bakan Volkan Bozkır Türkiye-AB üyelik görüşmelerinde 17'inci başlık önündeki Fransız engelinin kaldırılması çağrısı yaptı

PARİS- Türkiye’nin AB’den Sorumlu Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında devam eden müzakerelerin hızlandırılması için Fransa’ya çağrı yaptı. Bozkır, Fransız hükümetinden, “ekonomi ve para politikalarını” düzenleyen 17’inci faslın önündeki Fransız engelinin kaldırılmasını isteyerek, “Gelin bu psikolojik zorluğu kaldırılalım. Ekonomi ve para politikasını düzenleyen 17’inci başlığı yıl sonundan önce açalım” dedi.

Bakan Volkan Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cuma günü Fransa’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Paris’e gelerek, iki Cumhurbaşkanı’nın görüşmesi öncesi Türkiye’nin beklentilerini Fransız hükümetine iletti. Bozkır, Fransız Senatosu AB Komisyonu Başkanı’nın ardından, Fransa’nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Harlem Desir ile bir araya geldi.

Daha sonra Fransız Ulusal Meclisi’nde AB Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Volkan Bozkır, “Fransa 5 başlığı bloke etmişti. Hollande bu fasıllardan 22’inci başlığın önündeki engeli kaldırdı. Gelin bu psikolojik zorluğu kaldırılalım. Ekonomi ve para politikasını düzenleyen 17’inci başlığı yıl sonundan önce açalım. Bu faslın açılmasının önünde hiçbir zorluk yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü Paris’e gelecek, Sayın Hollande ile görüşecek. Çok önemli konular ele alınacak. Irak, Suriye, Fransa ile imzalanan nükleer enerji anlaşması, füzesavar anlaşması,... bu konular iki ülke için de önemli. Bu gezide 17’inci başlığın açılacağını duyurmak çok olumlu bir sinyal olacaktır” diye konuştu.

Bozkır, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Bizim, 23 ile 24. fasıllar ve 15. enerji faslıyla ilgili olarak endişelerimiz yok. Fransa da bu başlıkların açılabileceğini söylüyor. Önümüzdeki günlerde bunu değerlendirecekler ve Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında da bu fasılların ne şekilde tecelli edeceklerini birlikte öğrenmiş olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Hollande’ın daha önce Fransa tarafından bloke edilen “Bölgesel politikaları” düzenleyen 22’inci faslın açılışına öncülük ettiğini belirten Bozkır, “Bu faslın açılması hem Türkiye’nin AB yolculuğuna hem de iki ülke ilişkilerine hız kazandırdı” dedi.

Fransa halen Tarım ve Kırsal Kalkınma’yı düzenleyen 11’İnci fasıl, Maliye ve Bütçe politikasını düzenleyen 33’üncü, Kurumları düzenleyen 34’üncü fasıl ile ekonomi ve para politikalarını dizenleyen 17’inci fasıl üzerindeki blokajını sürdürüyor.

Hollande, geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyarette yargı bağımsızlığını düzenleyen 22 ve 23’üncü fasılları açmaya hazır olduklarını açıklamıştı.

“Kobani’de Türkiye’ye haksızlık yapılıyor”

Meclis AB Komisyonu’nda komisyon üyesi milletvekilleri, Bozkır’a Türkiye’nin Suriye politikası ve Kobani’de izlediği tutuma ilişkin sorular da yönelttiler. Bozkır, “Avrupa’da gittiğim her yerde Kobani konusu soruldu. Ama Kobani sadece bataklıktaki bir sivrisinektir. Irak'ın yarısından fazlası bu terör örgütü tarafından işgal altındayken sadece Kobani'yi görüşmek yanlıştır. Kobani’nin sembol olmasını anlıyorum. Ama Avrupa’dan yanlış görülen bir şey var. Sanki Kobani'de hala siviller yaşıyor ve bunlar ölüm tehlikesiyle yaşıyor, 'Türkiye bir şey yapmıyor' şeklinde bir algı oluşturulmuş vaziyette. Kobani’de hiçbir sivil kalmadı. 200 bin Kobanili Türkiye’dedir. Ama Türkiye’nin bu konuda ne düşündüğü giderek anlaşılmaya başlamıştır" diye konuştu.

Bozkır, Avrupa'nın bölgeye birlik göndermesi durumunda Türkiye'nin de buna katılacağını ancak hiçbir ülkenin buna yanaşmadığına dikkat çekerek, “Avrupa'ya, bizi suçlamak yerine IŞID'e karşı savaşan Kürt grupları eğitmek üzere Türkiye'ye uzman yollamalarını öneriyorum. Ardından, bu eğitilen Kürt gruplar IŞİD'le savaşmak için Irak ve Suriye'ye geri gönderilsin" önerisinde bulundu.

“Soykırımı tarihçiler belirlemeli”

Ermeni meselesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bozkır, “1915'teki olaylarla ilgili olarak kararın siyasetçiler tarafından verilmemesini arzu ettiğimizi, tarihçi akademisyenlerden oluşacak araştırma komisyonunun oluşturulmasını teklif ettiğimizi söyledik. Bu komisyonun ister Fransız olsun, Kanadalı olsun, Ermeni olsun Türk olsun tarihçilerden oluşmasını kabul edeceğimizi söyledik. Eğer bu komisyon çalışmaları sonunda Türkiye, Ermenistan, Chicago, Boston'daki arşivlere bakıp böyle bir karar verirse biz bunu kabul edeceğimizi söyledik. Niçin bir türlü kurulamıyor. Çünkü bunun sonucunu herkes biliyor. Bunun sonucunda ne çıkacağını bildikleri için de bu komisyon kurulamıyor. Biz bu kadar yıldır savunduğumuz, inandığımız her konuda olduğu gibi bu konuda da aynı tutumuzu devam ettiriyoruz. Türkiye'nin tarihinde utanacağı hiçbir bölüm yoktur" dedi.

Bozkır, bu konuda Türkiye ya da dünya barışına zarar verecek bir gelişme yaşanmamasını arzu ettiklerini de sözlerine ekleyerek, “Türkiye'ye artık uzaktan fiske vurulacak dönemler geride kalmıştır. Türkiye ağır siklet boksörüdür. Ufak darbelerle yıkılacak bir konumda değildir. Ağır siklet boksörünün yumruğu da ağır olur" diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG