Erişilebilirlik

"Türkiye Esat’ın Ömrünü Yanlış Hesapladı"


Akın Ünver
Akın Ünver

Amerika’nın Sesi’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu uzmanı Akın Ünver göre, Suriye konusunda Türkiye kartlarını çok açık oynama ve kırmızı çizgilerini çok yüksek sesle söyleme hatası yaptı

Amerika’yla İran arasındaki yumuşama konusunda çekinceleri olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Akın Ünver, iki tarafın birbirlerine karşı duyduğu kuşkuyu giderecek adımları atmanın kolay olmayabileceğine dikkati çekti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Başkan Obama’nın elini sıkmayı bile reddettiğini hatırlatan Ünver, bütün yumuşak söylemlere rağmen İran’ın Amerika’yla yakınlaşmasının kısa vadede gerçekleşecek bir durum olmadığını belirtti. Ünver, ancak İran’ın, uluslararası yaptırımların yıprattığı ekonomisini canlandırmak için Avrupa’yla yakınlaşması tercih ederek Amerika’yla mesafesini korumayı tercih edebileceğini kaydetti. Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Akın Ünver, hem ekonomiyi düzeltmeye çalışmasının hem de Amerika’yla arasına mesafe koymasının İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye iç politikada da puan kazandırabileceğini söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:15:54 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın Sesi’nden Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu uzmanı Akın Ünver’e göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün New York’ta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da söylediği gibi, Suriye konusunda da İran önemli. Türkiye’nin Suriye politikasını da değerlendiren Yr. Dç. Dr. Akın Ünver, Türkiye’nin bölgesel güç olma iddiasının taraf ülkelerde ve uluslararası arenada destek görmemesini, Türkiye’nin kartlarını çok açık oynayarak ve kırmızı çizgilerini çok yüksek sesle söyleme hatası yaparak strateji yürütmesine bağladı. Bunun ille de yanlış strateji olmadığına dikkat çeken Ünver, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın çabuk devrileceğini düşünerek bir zamanlama hatası yaptığına da değindi. Ünver tarihe bakarak bu kadar açık ve kesin politika izlemenin sonuç vermeyebileceğini düşünmek gerektiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG