Erişilebilirlik

Türkiye Ekonomik Özgürlükte Geri Kaldı


Türkiye Ekonomik Özgürlükte Geri Kaldı
Türkiye Ekonomik Özgürlükte Geri Kaldı

Türkiye ekonomik özgürlük sıralamasında 179 ülke arasında 67’inci oldu.

Bu yıl yine birinci sırada yer alan Hong Kong'u Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda, İsviçre, Kanada, İrlanda, Danimarka ve Amerika takip ediyor.

Listeye göre, Türkiye ekonomik özgürlük alanında son bir yıl içinde binde 4 puan kazandı ama yine de “yarı özgür” ülkeler arasından çıkamadı.

Türkiye’ye verilen 64 virgül 2 puanı, ekonomik özgürlükle ilgili sekiz ayrı alanda aldığı notun ortalaması. Türkiye’nin bu kriterlerde aldığı notlar şöyle: İş kurma kolaylığında 68,7; ticaret özgürlüğünde 85,4; mali politikada 78,2; devlet harcamalarında 83,6; parasal politikada 72,7; yatırımda 70,0; mali reformlarda 50,0 mülkiyet hakkında 50,0; yolsuzlukta 44,0; işçi haklarında ise 39,6.

Değerlendirmede, devletin faaliyet alanının genişliği, mülkiyet hakları, paranın değeri, enflasyon oranı, serbest ticaret, kredi kolaylığı, işgücü ve ticari faaliyetlerle ilgili yasal düzenlemeler de dikkate alınıyor.

Türkiye’nin en düşük not aldığı alanlar, işçi haklarıyla rüşvet ve yolsuzluk. Nitekim Türkiye, Uluslararası Saydamlık Enstitüsü’nün küresel yolsuzluk listesinde de 180 ülke arasında 61. sıradaydı.

Amerikan Heritage Vakfı ve Wall Street Journal gazetesi tarafından hazırlanan ekonomik özgürlük listesinin Avrupa bölümünde ise Türkiye 43 ülke arasında 30. sırada bulunuyor.

Listede Sudan, Irak ve Afganistan gibi veri alınamayan ülkeler bulunmuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG