Erişilebilirlik

Türkiye Dört Canlı Bombayı Arıyor


Emniyet, IŞİD üyesi olduğu iddia edilen dört canlı bombanın terör saldırısı yapmak üzere Türkiye’ye geçtiğini tespit etti. Biri kadın, dört militanın gerçek ve sahte kimlik bilgileri fotoğraflarıyla birlikte medyayla paylaşıldı. Terörle mücadelede vatandaşları aktif hale getiren ‘Alo 140 Terör İhbar Hattı’ da devreye girdi.

Emniyet, Ankara katliamı sonrası ülkede yeni bir canlı bomba saldırısını engellemek için istihbarat faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Güvenlik güçleri, bu çabalarını kamuoyuna duyurmak için uzun zamandır görülmedik bir yönteme başvurdu.

IŞİD üyesi, biri yabancı dört kişinin yeni bir eylem için kısa süre önce Suriye'den giriş yaptıklarını tespit eden emniyet birimleri, bu kişilerin kimlik bilgilerini sahte kimlikleri ve fotoğrafları eşliğinde medyayla paylaştı.

Yeni eylem hazırlığındaki IŞİD hücresi yine Adıyamanlı ağırlıklı

Emniyete göre, Türkiye’de bombalı saldırı hazırlığı yapan dört kişilik IŞİD hücresi; Emre Kaya sahte kimlikli 1993 Adıyaman doğumlu Ömer Deniz D., Hamza Tonbak sahte kimlikli 1983 Adana Yüreğir doğumlu Savaş Y., Murat Özalp sahte kimlikli 1995 Adıyaman doğumlu Muhammet Zana A. ve Yıldız Bozkurt sahte kimlikli 1995 Kazakistan doğumlu Valentina S.’den oluşuyor.

Emre Kaya sahte kimlikli Ömer Deniz D., 10 Ekim’de gerçekleştirilen 102 kişinin hayatını kaybettiği Ankara bombalamasını gerçekleştiren canlı bombalardan biri olarak gösterilmişti. Adıyaman’daki İslam Çay Ocağı çevresinde Mustafa Dokumacı’nın liderliğinde örgütlenen ‘Dokumacılar Grubu’nun üyesi olan Ömer Deniz D ve kardeşi Mahmut Gazi D. İle birlikte Eylül 2013’te IŞİD’e katılmak üzere Suriye’ye gitmişti.

Canlı bombalardan birinin SGK’dan ilaç aldığı iddia edildi

Birgün gazetesinden Can Uğur, canlı bomba eylemi yapacakları şüphesiyle Emniyet tarafından gerçek isimleri ve sahte kimlikleriyle kamuoyuyla paylaşılan dört isimden birisinin sahte kimliğiyle bir eczaneden ilaç aldığı yönünde bir haber yaptı. Habere göre, Savaş Y. Emniyet’in bildirdiği TC kimlik numarası ve Hamza Tonbak kimliği ile bir eczaneden Amoklavin, Zero-P ve Gripamol isimli ilaçları aldı. İlaçların Hamza Tonbak kimliğiyle Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden alınması istihbarat zafiyetini bir kez daha gündeme getirdi.

Alo 140 Terör İhbar Hattı devrede

Emniyet’in bu bilgileri medyayla paylaşmasından hemen sonra terörle mücadele kapsamında kurulan ‘‘Alo 140 Terör İhbar Hattı’’ devreye girdi. Terörle mücadele için uygulamaya konan bu uygulamanın duyurusu, 31 Ağustos 2015’te Resmi Gazete’de yapılmıştı.

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ‘Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik’e göre, suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini ya da kimliklerini bildirenlere para ödülü verilecek.

Terör örgütü yöneticisini ihbar eden 4 milyon lira ödül kazanabilecek

Para ödülü yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından kamuoyunda büyük tartışma yaratmışı. Yönetmelik her ne kadar komisyonun belirleyeceği meblağın 200 bin lirayı geçmeyeceğini öngörse de suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya aydınlatılacak suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki de dikkate alınarak ödülün miktarı, komisyonun önerisi ve İçişleri Bakanı'nın onayıyla 20 katına kadar artırılmasını mümkün kılmıştı.

Böylece bir Türk vatandaşı Türkiye Cumhuriyeti’nin terör örgütü olarak kabul ettiği bir yapılanmanın lider kadrosundan biriyle ilgili bilgileri ‘Alo 140 Terör İhbar Hattı’ aracılığıyla paylaşması halinde 4 milyon liraya kadar ödül kazanması mümkün hale geldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG