Erişilebilirlik

Türkiye’den Suudi Kral Selman’a Devlet Nişanı


Türkiye, Suudi Arabistan kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud’a iki ülke arasındaki yakın ilişkiler nedeniyle en yüksek devlet nişanı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye üç günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Suudi Kralı Selman’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda devlet töreniyle karşıladı.

Suudi kralın her iki ülke arasındaki ilişkinin ilerletilmesi için “büyük çaba” sarfettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman’a nişanı bizzat verdi.

Askeri ilişkileri son dönemde ilerleten Suudi Arabistan ve Türkiye aynı zamanda, Suriye’deki rejim muhaliflerini destekleyen ülkelerin başında geliyor. Türkiye, Suudi Arabistan’da geçen yıl yapılan askeri bir tatbikata katıldı. Riyad ayrıca Türkiye’de bulunan askeri hava üssüne IŞİD’e karşı operasyonlara katılmak için kullanılacak savaş uçakları gönderdi.

Kral Selman, İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine katılıyor. Üç gün sürecek toplantıda Suriye ve diğer bölgesel sorunların masaya yatırılması bekleniyor.

Zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer bakanların yanı sıra Suudi yetkililer de katılıyor.

“Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma” temalı 13. İslam Zirvesi’nin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu son derece hassas küresel ve bölgesel krizlerin yaşandığı bir dönemde İslam dünyasının kendi içinde yaşanan anlaşmazlıkları gündeme getirdi. Çavuşoğlu, “Kardeş kavgaları, büyük acılara yol açıyor. Mezhepçilik, ümmetimizi bölüyor. İç savaşlar ve silahlı çatışmalar, barış ve huzurumuzu tehdit ediyor. Terörizm ve aşırıcı akımlar, istikrarımızı hedef alıyor. Sonuçta en büyük zararı, masum Müslümanlar görüyor” diye konuştu. Çavuşoğlu mezhepçiliğe karşı mücadele çağrısında bulundu.

ABD’nin İslam İşbirliği Örgütü Özel Temsilcisi Arsalan Süleyman da İstanbul’daki zirveye katılıyor. Süleyman, zirve sırasında gerçekleştirilecek Genç Liderler Zirvesi’nde katılımcılık, kültürel diyalog ve saygının önemini vurgulayacak.

Arsalan Süleyman, Zirve’de İslam İşbirliği Örgütü’nün Amerika’yla daha sıkı işbirliğine girmesi ve ortak hareket etmesi gerektiğinin altını çizecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG