Erişilebilirlik

Türkiye’den IŞİD’e Ağır Darbeler


Türkiye’nin güvenlik ve istihbarat kurumları, son altı aydır, ülkedeki IŞİD hücreleri ve yapılanmalarına çok ağır darbeler vuruyor.

Amerika’nın Sesi’ne (VOA) konuşan üst-düzey bir Türk yetkili, “IŞİD ağlarına karşı ölümcül darbeler vuruyoruz” dedi. Aynı Türk yetkili, yılbaşı gecesinde 39 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul’daki Reina Gece Kulübü’ne yönelik IŞİD terör saldırısından bu yana bu örgütün üzerine çok ciddi şekilde gidildiğinin altını çizdi. Aynı yetkili, “Türkiye IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun parçasıdır. Her zaman olduğu gibi IŞİD’e ve diğer terör tüm örgütlerine karşı mücadele konusunda kararlıyız” dedi.

12 Temmuz günü, beş IŞİD militanı Konya’da güvenlik güçlerince yapılan bir operasyonda öldürüldü. Basına yansıyan haberlere göre, geçen hafta 29 ayrı ilde düzenlenen IŞİD’le mücadele operasyonlarında toplam 233 kişi gözaltına alındı. 7 Temmuz’da, İstanbul polisi tarafından yirmi ayrı noktada düzenlenen operasyonlarda 29 IŞİD militanı yakalandı. Haberlerde bu kişilerin “hassas eylemlerin hazırlığında oldukları” belirtildi. IŞİD’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı AK Parti Kongresi’ne karşı bir saldırı eyleminde bulunacağı istihbarat birimlerince öğrenilmiş ve Ankara’da 21 Mayıs’ta düzenlenen bir operasyonda iki militan öldürülmüştü. Ankara’dan İstanbul’a yaptığı “Adalet Yürüyüşü” sırasında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu öldürmeyi planlayan 15 kişilik bir IŞİD hücresi ise 5 Temmuz günü Kayseri’de yakalanmıştı.

“IŞİD kan kaybediyor”

Terörizmle mücadele uzmanı ve eski Emniyet Müdürü Yesugay Aksakal, Amerika’nın Sesi’ne (VOA) yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son dönemde IŞİD’le mücadelesine hız verdiğini ve bir dizi operasyonun düzenlendiğini söyledi. Aksakal, “Suriye’de IŞİD’e vurulan sert darbelerin yanı sıra Türkiye içinde de bu örgüte ağır hasar veriliyor. Bence, IŞİD Türkiye’de kan kaybediyor” dedi. Aksakal, Batılı istihbarat ve güvenlik kurumlarıyla işbirliğinin siyasi ilişkilerden bağımsız olarak sürdürüldüğünün altını özellikleçizdi. Aksakal, “İstihbarat ve bilgi paylaşımı ile birden fazla ülkede şiddet ve terör eylemlerinin önlenmesi sağlanıyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, IŞİD, Türkiye içinde 11 Mayıs 2013’ten beri 14 ayrı canlı bomba ve silahlı saldırı eylemi düzenledi. 10’u polis memuru ve biri asker olmak üzere bu şiddet eylemlerinde 304 kişi yaşamını yitirdi ve 1,388 kişi yaralandı.

Savunma ve güvenlik konularında uzmanlığıyla tanınan Metehan Demir, VOA’ya açıklamasında, son altı ay içinde, Türkiye’de IŞİD bağlantılı yüz kadar kritik ismin yakalandığını belirtti. Demir, “Operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. İyi ve sağlam istihbarat toplanmasının önemini gözardı etmemek lazım” dedi. Demir de, Avrupa’nın istihbarat ve güvenlik kurumlarıyla bilgi paylaşımının son derece önemli olduğuna işaret etti. Demir, Türk istihbarat kurumlarının IŞİD’e karşı iyi bir performans sergilediğini düşündüğünü de söyledi.

Alman İstihbarat Kurumu’nun (BfV) Şefi Hans-Georg Maassen de, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, siyasi alanda yaşanan bir dizi soruna rağmen, Berlin ile Ankara arasındaki terörizme karşı istihbarat işbirliğinin sürdüğünü kaydetti. Maassen, “Türkiye’nin jeostratejik konumu, terörizmle mücadelede işbirliğinin bize yarar sağladığını gösteriyor” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, VOA’ya yaptığı açıklamada, IŞİD ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile yakın bir işbirliği içinde olduklarından övgüyle söz etti ve bu işbirliğinin devam edeceğini belirtti.

Potomac Enstitüsü’nden terör çalışmaları uzmanı Yonah Alexander ise, Türkiye’nin geçmişten bu yana güvenilir bir müttefik olduğunu ve IŞİD ile nasıl savaşılması konusundaki taktik bazı düşünce farklılıklarına rağmen Türkiye ile uluslararası koalisyon arasındaki işbirliğinin devam edeceğini kaydetti.

Beş bin kişi sınırdışı edildi

Bu arada, İçişleri Bakanlığı’nın geçen hafta yayınladığı bir raporda, Türkiye’ye girmesi yasaklanan terörizm-bağlantılı yabancılar arasında Tunuslular’ın “liste başı” olduğu ifade edildi. Raporda, Türkiye’ye gelen yabancı militanların havayollarını kullanarak ve daha çok İstanbul ve Antalya’dan giriş yaptığı kaydedildi. Buna göre, Tunus vatandaşlarını, sırasıyla, Suudi Arabistan, Kazakistan, Fransa, Rusya ve Belçika yurttaşları izledi. Rapora göre, Türkiye’de şimdiye dek, 366’sı yabancı uyruklu toplam 650 kişi IŞİD ile bağlantı şüphesiyle tutuklandı. Bunun yanı sıra 5 bin kişi sınırdışı edildi ve 53 bin kişinin Türkiye’ye girişi yasaklandı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde geçen Ağustos’ta başlattığı ve sekiz ay kadar süren Fırat Kalkanı Operasyonu’nda ise 2,647 IŞİD savaşçısı öldürüldü. Bu operasyonlar sırasında 71 Türk askeri yaşamını yitirdi.

Türk hükümeti, geçmişte sık sık IŞİD ile mücadelede ve sınır geçişlerinde etkisiz kalmakla ve bu örgütün Türkiye’deki yapılanmasına göz yummakla suçlanmıştı. Eylül 2015’te ise, Türkiye’nin IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona İncirlik ve diğer askeri üslerinin kullanımına açmasından sonra aynı örgüt Türkiye’deki terör eylemlerine hız vermişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG