Erişilebilirlik

Türkiye’den Ekonomik Güveni Arttırıcı Diplomasi Hamleleri


ABD ile yükselen tansiyon ve ardından yaşanan mali krize misilleme arayışına giren Ankara yönetimi, Washington’a karşı bir eksen oluşturmak için bir süredir ilişkileri gergin olan Avrupa ülkelerine yöneldi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde hem siyasi hem de ticari alanda krizin yaşandığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ardından bugün de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la telefonda görüştü. Türk Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre iki lider görüşmede ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmenin ve karşılıklı yatırımı arttırmanın önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre, Fransa ve Türkiye’nin maliye bakanları da kısa süre sonra biraraya gelecek. Açıklamaya göre, Macron telefon görüşmesinde Erdoğan’a Türkiye’nin ekonomik istikrarının Fransa için önemli olduğu mesajını verdi.

Elysee: "İstikrarlı ve refah içindeki Türkiye’ye bağlıyız"

Elysee Sarayı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamadaysa, sabah saatlerinde iki liderin telefonda görüştükleri ve Türkiye’deki ekonomik ve mali durumu ele aldıkları belirtildi. Cumhurbaşkanı Macron’un, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki güçlü ekonomik ilişkileri hatırlattığı, istikrarlı ve refah içindeki bir Türkiye’ye bağlılıklarını bildirdiği dile getirildi.

"Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki güçlü ekonomik ve ticari ilişkileri hatırlattı ve istikrarlı ve refah içindeki bir Türkiye'ye olan bağlılığını vurguladı. Cumhurbaşkanı, mevkidaşı Erdoğan'a, Fransa'nın bu konudaki desteğine ilişkin güvence verdi" denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ayrıca, Uluslararası Af Örgütü Türkiye şefi Taner Kılıç'ın ve Türkiye'de gözaltına alınan Yunan askerlerinin serbest bırakılması yönündeki haberi de memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Görüşmenin ağırlıklı bölümünü Suriye krizinin oluşturduğu vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi :

"Cumhurbaşkanı, İdlib'deki duruma ve bu bölgede rejimin yapacağı askeri bir saldırıdan doğacak insani, güvenlik ve siyasi sonuçlara ilişkin kaygısını dile getirdi. Bu bağlamda, gerilimin tırmanmasından kaçınmak için Rusya ve ABD de dahil olmak üzere, ilgili tüm ülkelerle işbirliği konusunda Türkiye'nin rolünün önemini vurguladı. Önümüzdeki haftalarda Fransa ile Türkiye arasındaki işbirliğinin ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısında bulundu."

Açıklamaya göre, iki cumhurbaşkanı, Suriye'nin istikrarını ve bütünlüğünü garanti etmenin ve elbette güvenli bir geri dönüşe izin vermenin tek yolu olan ‘güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi süreç’ için ortak çabaları hızlandırma ihtiyacını da kabul etti. Liderlerin, geri dönüşün Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği şartları uyarınca ‘onurlu ve gönüllü’ bir yöntemle gerçekleştirilmesi konusunda hemfikir oldukları vurgulandı. Bu bağlamda Fransa ve Türkiye, “Küçük Grup” ve Astana süreci çalışmalarının birleştirilmesi için, birlikte hareket etme kararı aldı.

ABD’ye karşı Avrupa kartı çabası

Amerikan Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarından sonra Türk lirasının rekor düzeyde değer kaybetmesiyle patlak veren krizin ardından Erdoğan, "Türkiye yeni dost ve müttefikler arayacaktır" diyerek, ABD’ye karşı bir cephe oluşturmaya çalışacağının sinyallerini vermişti.

Erdoğan, Macron ile görüşmeden önce, Çarşamba günü de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda krizi değerlendirmişti. İki lider Almanya ve Türkiye’nin ekonomi ve maliye bakanlarının biraraya gelmeleri konusunda mutabakata varmıştı.

Berat Albayrak Alman finans bakanıyla görüştü

Merkel’in Türkiye ekonomisinin güçlü olmasının Almanya açısından önemli olduğunu vurguladığı görüşme sonrasında, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, Almanya Finans Bakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştü. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan iki bakanın görüşmesi hakkında yapılan açıklamada, “Amerika’nın yaptırım kararlarının ve Türkiye ekonomisine karşı atılan adımlar değerlendirilmiştir” denildi.

Açıklamaya göre, Alman bakan görüşmede güçlü Türkiye ekonomisinin hem Almanya hem de Avrupa Birliği için büyük önem taşıdığını vurguladı. Berat Albayrak da “Türkiye’ye karşı ABD tarafından başlatılan haksız tutum ve uygulamalar sonrası Almanya’dan gelen destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti” dile getirdi. İki bakan 21 Eylül’de Almanya’nın başkenti Berlin’de biraraya gelecek.

Albayrak, gelecek günlerde Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile de görüşme yapacak.

Albayrak yatırımcılarla görüştü

Bu arada kısa süre önce Türkiye’nin orta vadeli ekonomi planını açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Citi, Deutsche Bank, DOME & HSBC’nin koordinasyonunda düzenlenen telekonferans oturumuyla yatırımcılarla biraraya geldi. Toplantıya 4 binin üzerinde yatırımcının kayıt yaptığı bildirilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG