Erişilebilirlik

Türkiye’den Irak’taki PKK Hedeflerine Hava Operasyonu


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar operasyonu kuvvet komutanlarıyla birlikte takip etti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar operasyonu kuvvet komutanlarıyla birlikte takip etti.

Türkiye, Irak’taki PKK hedeflerine yönelik son yılların en büyük hava operasyonunu gerçekleştirdi. Değişik kentlerden kalkan 30 uçağın katıldığı operasyonda 81 hedefin vurulduğu açıklandı.

Gece yarısı başlayan operasyona Diyarbakır, Konya, Eskişehir ve Adana’dan kalkan 30 adet F-16 savaş uçağı katıldı. Türk Hava Kuvvetleri’nin Pençe-Kartal adını verdiği operasyonun ilk etabında Mahmur, Sincar Dağı ve Kandil eteklerindeki PKK hedefleri eş zamanlı olarak bombalandı. Harekatın ikinci aşamasında ise Zap, Haftanin, Avaşin ve Türkiye sınırına yakın bazı bölgelerdeki hareketli gruplar ve küçük kamplar vuruldu. Operasyonun iki noktasında beton delici bomba kullanıldığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Pençe-Kartal Operasyonu başladı. Uçaklarımız teröristlerin inlerini başlarına yıkıyor" denildi. Açıklamada, "Son zamanlarda karakol ve üs bölgelerimize her geçen gün artan taciz, saldırı teşebbüsünde bulunan, böylece halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini tehdit eden PKK ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek halkımızın ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak maksadıyla uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda Irak'ın kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan Sincar, Karacak, Kandil, Zap, Avaşin Basyan ve Hakurk'taki terör yuvalarına hava harekatı icra edilmektedir" ifadeleri yer aldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, operasyonu Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi’nden yönetti.

Operasyondan sonra Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da 81 hedefin vurulduğu belirtildi. Açıklamada, ”Türk Silahlı Kuvvetleri geçmişte olduğu gibi bugün de ülkemizin ve milletimizin beka ve güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edecektir. Bu harekatta azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanılarak terör örgütünün anılan bölgelerdeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir. Harekatın planlama ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterilmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak ve mağaralardan oluşan 81 hedef imha edilmiştir. Uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” denildi.

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından operasyona ilişkin görüntüleri de paylaştı.

Operasyona tepki

Bu arada siyasi parti, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Demokratik Toplum Kongresi, operasyona tepki gösterdi. DTK’dan yapılan açıklamada, operasyonun HDP’nin bugün yapacağı yürüyüşe karşı olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Bu saldırılardan da anlaşıldığı gibi hergün eriyen AKP, Kürtlere saldırmayı bir kurtuluş yolu olarak seçmiştir. 7 Haziran yenilgisinden beri savaşla ayakta kalan AKP, bu seçeneğinden dolayı da kaybedeceği kesindir. Bütün mesele Kürtlere biraz daha vurarak kendilerini yargılanmaktan kurtarmaktır. Türkiye halkları, AKP'nin savaşın arkasına gizlenen bireysel çıkarları görmelidir. Savaş bir bahanedir. Bir diğer mesele HDP'nin demokrasi yürüyüşünü boşa çıkarma ve provoke etme isteğidir. Yürüyüşün başladığı güne denk getirilmesi kimin savaştan ve ölümden, kimin barıştan ve yaşamdan yana olduğunu göstermektedir. Bu anlamda ne pahasına olursa olsun HDP'nin Demokrasi yürüyüşü amacına ulaşana kadar sürmelidir" denildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG