Erişilebilirlik

Yabancı Gazetecilere Yasak Tepki Çekiyor


Türkiye’de son dönemde ülkeye giriş yapan yabancı gazetecilerin sınır dışı edilmesi, güvenlik yetkililerince taciz edilmesi, akreditasyon verilmemesi ya da var olanların iptal edilmesi gibi uygulamalar, uluslararası basın örgütlerinin tepkilerini çekmeye başladı.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’de yabancı gazetecilere uygulanan yasaktan duyduğu rahatsızlığı bir mektupla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na iletti. Mektupta Türkiye’den yabancı basına yönelik politikasını açıklığa kavuşturması ve uluslararası basına kapıların açık olduğunun vurgulanması istendi.

Türkiye’ye girişi yasaklanan gazeteciler arasında Alman ARD televizyonu muhabiri Volker Schwenck, Rus Sputnik haber sitesi Türkiye temsilcisi Tural Kerimov, Alman Bild gazetesinin Yunan asıllı fotomuhabiri Yorgo Mutafis ve serbest gazeteci David Lepeska’nın adına yer veren CPJ, Schwenck’in 6458 numaralı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca “kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancılar” kapsamında ülkeye girişinin yasaklandığına dikkati çekti.

Türkiye’ye geçmişte sürekli giriş yapan ve Suriye sınırından haberler yazan Schwenck, CPJ’e yaptığı açıklamada, İstanbul’da havaalanında girişinde “adının üstünün çizili” olduğunu söyledi.

Gazetecileri Koruma Komitesi, yasaklı gazetecilerden Mutafis’in adının kara listeye alındığının ve Türkiye’ye girişinin yasaklandığının altını çizerken, Kerimov’un ikamet hakkının kaldırıldığını, Lepeska’nın da nedensiz girişinin yasaklandığını belirtti.

Komite’nin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na yazdığı mektupta, Türkiye’nin egemen devlet olarak kendi sınırlarını kontrol etme hakkı bulunmakla birlikte uluslararası basının girişini engelleyerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğünü sınır gözetemeksizin” koruyan 19. maddesini ihlal ettiği bildiriliyor. CPJ mektubu Dışişleri Bakanı Davutoğlu dışında Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Avrupa Birliği ve AGİT yetkililerine de kopyaladı.

Türkiye’nin küresel medyanın transit noktası olduğu, basın özgürlüğüne yönelik yasal ve anayasal yükümlülükleri bulunduğu, Avrupa Konseyi üyeliği ve Avrupa Birliği adaylığı hatırlatılan mektupta yabancı basının çalışmasının bürokratik engellerle önün tıkanmaması gerektiği vurgulanıyor ve dört gazeteciye yönelik yasağın “rahatsızlık verici” bir örneğe dönüşmesinden kaygı duyulduğu belirtiliyor; bu gazetecilere yönelik yasağın kalkması çağrısı yapılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG