Erişilebilirlik

Suriyeliler'e Yönelik Şiddet Olayları Artıyor


Ankara Hacıbayram'daki gecekondu mahallesinde yaşayan ve kızkardeşiyle poz veren bir Suriyeli çocuk
Ankara Hacıbayram'daki gecekondu mahallesinde yaşayan ve kızkardeşiyle poz veren bir Suriyeli çocuk

Suriye'deki iç savaştan kaçan Suriyelilerin en fazla sığındıkları ülke olan Türkiye'de mültecilere yönelik olumsuz tepkiler artıyor. Bunlara bir yenisi dün Ankara'da eklendi. Kız arkadaşıyla birlikte yürüyen bir genç, kendisinden ısrarla para isteyen 12 yaşındaki Suriyeli çocuğu dövdü. O sırada etrafta bulunanların müdahale etmemesi dikkat çekti.

Suriyeli çocuğu döven adam, 12 yaşındaki sığınmacının yüzüne biber gazı sıktığını iddia etti.

Darp anının internete düşmesiyle birlikte Türkiye kamuoyu ikiye ayrıldı. Bir grup, her ne koşulda olursa olsun ülkesindeki savaştan kaçanlara kötü muamele edilmesini kabul edilmez bulurken kimileri Avrupa'da Macaristan gibi ülkeler Suriyeli sığınmacı göçüne karşı duvar örerken Türkiye'nin her gelene kapısını açmasını eleştiriyor.

Benlisoy: ‘Türkiye mültecileri diplomatik koz olarak gördü’

Araştırmacı Foti Benlisoy, son bir yılda halkta artan Suriyeli göçmen tepkisini hükümetin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik iktisadi sosyal kültürel politikalar geliştirmemesine bağlıyor.

Amerika'nın Sesi'nin Sorularını yanıtlayan Benlisoy, “AKP Hükümeti Suriyeli mültecileri uzun zaman diplomatik koz ve ülkedeki iç savaşa müdahale vasıtası olarak gördü. Çünkü çatışmanın kısa sürede sona ereceğini ve rejimin çökeceğini umuyordu ama süreç böyle gelişmedi. Ayrıca mültecilere statü verilmemesi bir nevi fırsatçılık yapıldığını da düşündürüyor” dedi.

Benlisoy: ‘Suriyelilere yönelik tepkiler ırkçılığa dönüşebilir hükümet politikalar üretmeli’

Foti Benlisoy mültecilere karşı tepkilerin artarak süreceğinden endişe ediyor:

“Toplumsal düzeyde Suriyelilere yönelik tepki her geçen gün artıyor. Bildiğiniz gibi Antep'te mini programlar olmuştu. Hükümet ise bu şiddet olaylarında saldırganları cezalandırmaktan çok Suriyelileri nakletmek şeklinde tutum takındı. O nedenle bu çatışmalar sürecek gibi görünüyor. Türkiye transit ülke olmaktan çıkıyor. Suriyeliler işçi sınıfının parçası oluyor. Göçmenler madenlerde tekstil sektörlerinde çalışıyor. Hükümet iktisadi sosyal kültürel politikalar üretmediğinden milliyetçi söylemlerin yaygın olduğu bir toplumda tepkiler iyiden iyiye göçmen karşıtlığına ve ırkçılığa dönüşebilir.”

Suriyeli kadından tecavüz iddiası

Suriyelilere yönelik bir başka şiddet vakası iddiası Hatay'ın Yayladağı ilçesinden geldi. Suriye'den kaçak yollarla Türkiye'ye geçmeye çalışan Filistin asıllı 21 yaşındaki Suriyeli genç kadın, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mensup bir asker tarafından tecavüze uğradığını babasının da darp edildiğini iddia etti. Sputnik internet sitesinden Hikmet Durgun'un haberine göre, Yayladağ Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriyeli genç kadın ve babasının suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlattı.

12 sığınmacı Yunanistan'a ulaşmaya çalışırken öldü

Muğla'nın Bodrum ilçesinden Yunanistan'ın Kos adasına ulaşmaya çalışan 22 sığınmacıyı taşıyan iki bot battı. Kaza sonucu botlarda bulunan sığınmacılardan 12'si hayatını kaybetti. İki sığınmacının da kayıp olduğu ifade edildi.

Suriye'nin Kobani kentinden olduğu belirtilen Kişilerin ölü bedenleri sahile vurdu. Karaya vuran cansız bedenler Arasında küçük bir çocuğun da olması sosyal medyada infial yarattı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG