Erişilebilirlik

‘Türkiye’de Silah Şiddeti Olayları 2017’ye Göre %28 Arttı’


Oğlu Umut Önal’ın silahla öldürülmesinin ardından 1993 yılında Nazire Dedeman tarafından kurulan “Umut Vakfı”, 25 yıldır bireysel silahlanmaya karşı mücadele veriyor.

Vakıf, son iki yıldır yaptığı gibi bu yıl da Türkiye’nin bir önceki yıl “Silahlı Şiddet Raporu” ile “Cinayet Haritası”nı yayınladı.

Yazılı ve görsel yayın organlarına yansıyan haberleri temel alan rapora göre, 2017 yılındaki silahlı şiddet olayları bir önceki yıla göre %28, 2015 yılına göre ise %61 artış gösterdi.

Geçtiğimiz yıl meydana gelen 3 bin 494 silahlı şiddet olayında 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı.

“Bireysel silahlanma her geçen gün katlanarak artıyor”

Umut Vakfı, tüm çabalara rağmen silahlı şiddet olaylarının önüne geçilememesini, üstelik yalnız Türkiye’de değil tüm dünyada yaygınlaşmasını endişe verici buluyor.

“Bu ürkütücü artış karşısında Emniyet kayıtlarına geçen gerçek rakamları düşünmek bile endişe verici. Bireysel silahlanma tüm çığlığımıza rağmen durdurulamıyor, bu yıl medyamızın da başlattığı kampanyalara rağmen bireysel silahlanmayı önleyici hiçbir çalışma yapılmıyor. Tersine bireysel silahlanma her geçen gün katlanarak artıyor. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada insanlar savaşların, çatışmaların ve de siyasal huzursuzlukların gölgesinde yaşıyor.

Dünya genelinde ülkelerde huzursuzluğa neden olan büyük göçler yaşanıyor, işsizlik oranları artıyor, pek çok ülkede bağnazlık artıyor, insanlar uygulanan politikalarla birey olmaktan uzaklaşıyor, uzaklaştırılıyor, demokrasiden uzaklaşılıyor.”

Umut Vakfı, “her gün değişik modelleri icat edilen silahların” diziler ve filmler aracılığıyla reklamların yapılmasının bireysel silahlanmayı teşvik edici olduğu görüşünü savunuyor.

351 olayda 246 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul, Türkiye’nin şiddet şampiyonu

Vakfının hazırladığı “Cinayet Haritası”na bakılırsa 2017 yılında en fazla şiddet olayı artışı %43’le İç Anadolu Bölgesi’nde yaşanırken onu %34 artışın gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi izlemiş. Bir yıl önceye kıyasla %24 artışın gözlendiği Marmara Bölgesi 494 kişinin ölümü, 744 kişinin yaralandığı 837 şiddet olayıyla Türkiye’nin şiddet şampiyonluğunu diğer bölgelere kaptırmadı.

Kuşkusuz 81 il arasında 351 şiddet olayında 246 kişinin hayatını kaybettiği İstanbul geçen yıl olduğu gibi yine lider. Marmara Bölgesi’nde İstanbul’u, 116 olayla Bursa, 108 olayla Kocaeli takip ederken bir önceki yıla göre şiddet olaylarında %60 artış gerçekleşen Sakarya, dördüncü sırada yer aldı.

Bayburt’ta tek bir şiddet olayı bile yaşanmamış

Türkiye genelinde ise İstanbul’un 201 şiddet olayıyla Samsun, 165 şiddet olayıyla Adana ve 152 şiddet olayıyla Antalya takip ediyor.

Basına yansıyan haberlere göre, Bayburt’ta ölüm ve yaralamayla sonuçlanan tek bir şiddet olayı meydana gelmemiş. Bu kategoride Bayburt’u üçer şiddet olayının yaşandığı Artvin ve Çankırı ile dört olayının yaşandığı Yalova izliyor.

Raporda medyanın güçlü olmadığı kentlerdeki şiddet olaylarının daha az yansımış olabileceği notu da düşülmüş.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG