Erişilebilirlik

Türkiye’de Seçim Yolu Göründü


Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon kurmayı başaramayarak görevi Cumhurbaşkanı’na iade etmesinin ardından Türkiye tekrar seçim yoluna girdi. Anayasaya göre koalisyon kurulmaması durumunda tüm partileri içeren bir geçici hükümet, ülkeyi seçime götürüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) terör bağlantıları nedeniyle suçlarken, geçen ay barış sürecinin çökmesinden sonra Türkiye’de güvenlik güçleri, şiddeti sürekli artan operasyonları sürdürüyor.

Seçim kararı çıkması durumunda Erdoğan HDP’yi seçim hükümetine katılmaya davet etmek zorunda.

Brüksel’deki Carnegie Vakfı’ndan Sinan Ülgen, anayasal olarak Erdoğan’ın HDP’yi seçim hükümeti dışında bırakmasının mümkün olmadığını söylüyor. Erdoğan’ın bu durumdan memnun olmadığını söyleyen uzman, Erdoğan’ı rahatsız eden bir diğer durumun da seçim hükümeti kurulması durumunda devlet kaynaklarının AKP’nin seçim kampanyası için kullanılmasının engellenecek olması.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, kurulacak seçim hükümetine katılmayı düşündüklerini söylerken, CHP ise HDP’nin dışlandığı herhangi bir hükümete katılmayacaklarını belirtti.

Cumhuriyet ve Al-Monitor yazarı Semih İdiz, HDP’nin seçim hükümetine dahil edilmesinin ülkede tartışma yarattığını söylüyor.

MHP’nin şimdiden HDP’nin kapatılması için çalıştığını söyleyen İdiz, MHP’nin bakanlar kurulunda HDP ile beraber çalışmasının mümkün görünmediğini ifade ediyor. İdiz’e göre bu nedenle Türkiye’de siyasi istikrarsızlık görmek son derece mümkün.

Erdoğan ve danışmanları seçimlerden hemen sonra bir seçim daha olması dileklerini açıkça dile getirdiler. Ancak, anketörler yeni bir seçimin Erdoğan ve AKP için çok da olumlu sonuçlar getirmeyebileceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG