Erişilebilirlik

Türkiye’de Sandık Örgütlenmesi Başladı


Türkiye’de ‘Oy ve Ötesi Derneği’ adıyla örgütlenen gönüllü grubu, 7 Haziran Pazar günkü genel seçimler için 65 ile 120 bin gönüllü katılımıyla sandıklardaki oy sayımında aktif görev almayı planlıyor.

Oy ve Ötesi Derneği, sosyal medya aracılığıyla başlayan ‘sandık nöbeti’ etkinliğini önümüzdeki genel seçimlerde Türkiye’deki 52 milyon seçmene ait oyların yüzde 62’sini gözlemleyecek noktaya taşımaya karar verdi.

Oy ve Ötesi’nden yapılan yazılı duyuruda, 45 ilde 30 milyon oyun kontrolu için 120 bin gönüllüye ihtiyaç duyulduğunu açıklandı. Bu amaçla, bugünden itibaren http://sandik.oyveotesi.org/ internet sitesinden gönüllü kayıtları için başvuru süreci başlatıldı. ‘Oyunu Seven Saysın’ sloganıyla çağrısı yapılan yeni kampanya, her ilde 2 bin gönüllü hedefliyor. Her ilde en az ise 500 gönüllü gerektiği belirtiliyor.

Oy ve Ötesi Derneği Sözcüsü Yasemin Örs, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ilk kez 30 Mart 2013 Yerel Seçimler ve sonrasında 10 Ağustos 2013 Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde örgütlendiklerini anımsattı. Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde 6 ilde sandık başında 50 bin gönüllü ile görev aldıklarını kaydeden Örs, geçen seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de bazı illerdeki barolardan hukuki ve gönüllü desteği gelmesini beklediklerini belirtti.

Örs, “Neden oyunuza sahip çıkma ihtiyacı duyuyorsunuz?” sorumuza karşılık “Sandık demokrasideki en önemli sembol. Sandıklarda şeffaflığı ve güvenliği sağlamak önemli. Artık bireyler de sandığı başında durarak oyuna sahip çıkmalı” dedi.

Sandıklarda oy sayımında sıkıntı yaşandığını söyleyen Örs, “Bir takım hatalar gerçekleşiyor. Sonuçta insanlar söz konusu. Keyfi veya keyfi olmayan nedenlerle hatalar olabiliyor. Ancak eğitim almış gönüllülerimiz, sayım sırasındaki sürece hakim oluyorlar.

Gönüllerimiz bilinçli davranıyorlar. Sandık Kurulu Heyeti maalesef her zaman bilinçli olmayabiliyor. Ancak sistematik oy kaydırma olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.

Ayrıca Oy ve Ötesi Derneği, internet sitesi yanı sıra Twitter’da ‘@OyveOtesi’ hesabı aracılığıyla sandık başında görev alacaklar için duyurularda bulunuyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG