Erişilebilirlik

‘Türkiye’de OHAL Bitti Ama Baskılar Bitmedi’


İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2019 Dünya Raporu’nda Türkiye’de OHAL’in kalkmış olmasına rağmen ülkede baskıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde devam ettiği belirtildi. Rapora göre, eleştirmenlerin ve muhaliflerin asılsız terör suçlamalarıyla keyfi olarak tutuklanması, ülkede norm haline gelmiş durumda.

HRW’nin 1989 yılından bu yana her yıl hazırladığı ve bu yıl da 17 Ocak’ta yayınlanan 674 sayfalık Dünya Raporu’nda 100’den fazla ülkede insan hakları ihlalleri üzerine yapılan incelemelerin sonuçları paylaşıldı. Yönetici Müdür Kenneth Roth bu yılki raporun giriş bölümü için kaleme aldığı yazısında tüm dünyada yükselen popülist hareketlerin yaydığı ‘nefret ve hoşgörüsüzlüğün’ karşısında hak savunucusu grup ve siyasetçilerin de atakta olduğuna vurgu yapıyor.

Raporda Türkiye’yle ilgili bölümde 2018 yılında düzenlenen genel ve başkanlık seçimlerinin medya kısıtlamaları altında ve bazı milletvekillerinin tutukluluğunun devam ettiği bir dönemde yapıldığına dikkat çekildi.

Kurumun Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve iki yıl boyunca yürürlükte kalan OHAL’in 2018 yılı Temmuz ayında kaldırılmasının ardından ülkedeki hak ihlallerinin de durulacağı yönündeki umutların boşa çıktığı görüşünü savundu. Williamson, “Erdoğan hükümetinin eleştirmenleri ve muhaliflerinin peşine düşmesi Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesini kaldırdı ve adalet sistemini alaşağı etti” dedi.

Raporda, Türkiye’de mahkemelerin bağımsız olmadığı ve hükümet yetkililerinin asılsız terör suçlamalarına maruz kalan muhaliflerin bu mahkemelerce tereddütsüzce mahkum edildiği değerlendirmesine yer verildi. Raporda yer alan insan hakları uzmanlarına göre “Türkiye’de terörle mücadele yasalarının istismar ediliyor olması 2016’daki darbe girişiminin asıl suçlularının bulunmasının da önüne geçiyor”.

Yazarlar Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a Anayasa’yı ihlal ederek hükümeti devirme girişimi suçundan verilen müebbet hapis cezası, Gezi protestoları soruşturması çerçevesinde işadamı ve sivil toplum temsilcisi Osman Kavala’nın tutuklanması ve eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik AİHM kararının gözardı edilmesi raporda yaygın insan hakları ihlallerine verilen örnekler arasında.

Raporda Türkiye’de toplanma ve barışçıl gösteri yapma hakkının ihlali, akademik özgürlüklerin kısıtlanması ve cezaevlerindeki işkence iddialarının soruşturulmamasının da insan hakları uzmanlarını kaygılandırmaya devam ettiği belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG