Erişilebilirlik

Türkiye’de IŞİD’in Ağına Düşüyorlar


Türkiye’ye yasadışı yollardan giren Pakistanlılar, radikal İslamcı terör örgüt IŞİD’in ağına düşüyor.

Pakistan Senatosu üyesi ve eski İçişleri Bakanı Rehman Malik, Senato’daki bir komisyon oturumunda yaptığı konuşmada, IŞİD’in “örgüte cihatçı toplayan” ekiplerinin Türkiye’deki Pakistanlı kaçakları saflarına çektiğini söyledi. Malik’e göre, Türkiye’de IŞİD’e katılanlar önce askeri eğitim için Irak’a gönderiliyor, daha sonra Suriye’de cepheye sürülüyor.

IŞİD, Irak ve Suriye’de neredeyse İngiltere büyüklüğündeki bir kara parçasına egemen durumda. IŞİD, her iki ülkedeki hakim olduğu bölgelerde İslam Devleti ve halifelik ilan etmişti.

Pakistan Senatosu’nun Yurtdışındaki Vatandaşlar Komisyonu Başkanı Baz Muhammed Han, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, işsiz Pakistanlılar’ın “IŞİD için kolay yem” olduğunu belirtti. Baz Muhammed Han, Pakistan’daki koşulların da IŞİD’in kök salması için çekici olmaya başladığını kaydetti.

Korku kaynağı

İslamabad’ın sık sık “Pakistan’da IŞİD yok” şeklinde açıklamalarda bulunmasına rağmen, üst düzey bazı yetkililerin yaptığı açıklamalar, IŞİD’in bir korku kaynağı haline gelmeye başladığına işaret ediyor. Pakistan İstihbarat Servisi’nin (İB) Başkanı Aftab Sultan, geçen ay, IŞİD’in giderek yükselen bir tehdit unsuru olmaya başladığını söylemişti. Pakistanlı uzmanlar ve analistler, IŞİD’in kadınlar dahil “iyi eğitilmiş” Pakistanlılar’ı da ağına çekmeye çalıştığını ifade ediyorlar. Karaçi dahil bir dizi büyük kentte IŞİD’in “cihatçı toplama” faaliyetlerini sürdürdüğü de ifade ediliyor.

Pakistan’ın terörle mücadele ekipleri, bir süre önce, Suriye’ye IŞİD için adam yollayan bir grup militan yakalamıştı. İngilizce yayınlanan “Dawn” gazetesi, resmi belgelere dayanarak, IŞİD’ın ağına düşen Pakistanlılar’ın Suriye’ye Türkiye üzerinden gönderildiğini yazmıştı. Ocak ayında, Türk güvenlik güçleri de, İstanbul’da ve IŞİD bağlantısı nedeniyle iki Pakistanlı’yı tutuklamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG