Erişilebilirlik

Türkiye’de Gündem Öcalan’ın 21 Mart’ta Yapacağı Açıklama


Nevruz’a iki gün kala tüm Türkiye, pür dikkat Abdullah Öcalan’ın 21 Mart’ta yapacağı açıklamayı bekliyor. AK Parti ve BDP’nin tam destek verdiği süreci ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi ihtiyatlı bir şekilde takip ederken Milliyetçi Hareket Partisi süreci asla onaylamadığını net bir şekilde açıkladı.

Partisinin meclis grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türk devletinin kolonlarını devirmeye, Türk milletinin maddi ve manevi hazinesini çarçur etmeye, milli kimliğini bölücülük alevinde yakmaya kalkışanlar ikazla bildiririm ki MHP ve Türk milleti son sözünü henüz söylememiştir” dedi.

Bahçeli: ‘Öcalan’ı çözüm elçisi görenler ayağınızı denk alın’

21 Mart’ta Öcalan’ın ‘bildik ezberleri’ duyuracağını söyleyen Bahçeli’ye göre, PKK lideri açıklamasında sözde demokratikleşme ve çift taraflı ateşkes çağrısında bulunacak, TBMM'nin devreye girmesini bekleyecek, yasal ve anayasal değişiklikler talep edecek terör örgütünün “mekap” yöntemiyle sınır dışına çıkmasını isteyecek ve özerk bir yönetimin hayata geçirilmesi için şifreli mesajlar verecek.

Bahçeli, “Türk milletinden yüz bulan, bununla da yetinmeyerek astarını da isteyen AKP köhnemişliğinin, TBMM’yi eşkıyanın oyuncağı haline çevirmesine göz yummayız, izin vermeyiz ve bu şehit emanetinin şerefiyle de oynatmayız,” diyerek sürece olan sert tepkisini bir kez daha dile getirdi:

“TBMM'yi Kandile çevirmeye gayret eden ahlaksızlar dikkat ediniz. Öcalan'ı sözde barış ve çözüm elçisi sıfatıyla millet huzuruna çıkarmaya çalışan pervasızlar ayağınızı denk alınız.”

Erdoğan: ‘BDP, CHP ve MHP gibi savaş baronlarına rağmen biz bu işi çözeceğiz’

Çözüm sürecinin zedelenmemesi için dikkatli davranmaya özen gösteren Başbakan Recep Tayip Erdoğan da bugün partisinin Meclis grup toplantısında milletvekillerine seslendi. Erdoğan, ''Biz MHP, CHP ve BDP gibi sorumsuz değiliz. Biz sırtımızda yumurta küfesi taşıyoruz. Son derece hassas bir meseleyi adeta bir cerrah dikkatiyle kırmadan, dökmeden inşallah kimseyi incitmeden çözmenin mücadelesi içindeyiz'' dedi.

Bu süreçte herhangi bir pazarlık yapılmadığını vurgulayan Başbakan, ayrımda bulunmadan mecliste grubu bulunan tüm muhalefet partilerine tepki gösterdi. Erdoğan “Biz bu yolda milletimizin hayır duaları ile yürüyoruz. Siyasetini terörün varlığı üzerine kurmuş, CHP, MHP ve BDP'ye diğer tüm savaş baronlarına rağmen, milletimizle birlikte biz bu meseleyi çözeceğiz, ben buna inanıyorum. Onlardan gizlediğimiz hiç bir şey yok ve olamaz. Biz 10 yılı aşkın bir süredir milletimizden hiç bir şeyi gizlemedik, asla ve asla gizlemeyiz. Ne yapıyorsak, hangi adımı atıyorsak, sadece millet için, büyük Türkiye için bu adımları atıyoruz'' diye konuştu.

Erdoğan, Danimarka ziyareti öncesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in dün Kanaltürk’te yaptığı “PKK’nın sınır dışına çıkması için gerekirse Meclis’te düzenleme yapılabilir” şeklindeki sözlerine de değerlendirdi. Adalet Bakanı’nın yanlış anlaşıldığını ifade eden Erdoğan, TBMM'den çözüm sürecine yönelik bir görüşmenin gündemlerinde olmadığını belirtti.

Kılıçdaroğlu: ‘Masanın bir ucunda Öcalan diğer ucunda Erdoğan var’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hafta sonu Parti Meclisi toplantısından sonra açıklandığı gibi sürecin dört önemli parametresi olduğuna işaret etti. CHP liderine göre, “samimiyet ve dürüstlüğün asgari gereklerinin yerine getirilmeli”, “Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk kuralları dışına çıkarılmamalı”, “kişisel ihtirasların belirlediği kişisel, gizli bir ajandanın var olduğuna ve millete izah edilemeyecek angajmanlara girildiğine dair toplumda yaygın olan kaygının giderilmeli” ve “açık ve şeffaf olunmalı”.

Bu sözleriyle hükümete yönelik kredisinin sürdüğü izlenimi veren Kılıçdaroğlu, Başbakan’ı eleştirmekten de geri durmadı ve “Bir görüşme yapılıyor. 'Efendim, İmralı, şu, bu vesaire'. Bırakın bunları. Masanın bir ucunda Abdullah Öcalan var, masanın diğer ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var. Bir kere herkes bunu bilecek. Kalkıyorsun, BDP milletvekilleri PKK'lılarla dağ başında kucaklaştılar diye kıyamet kopardın, şimdi sen kucaklaşıyorsun” dedi.

Tuğluk: 'Devlet ve Türkiye toplumu Öcalan’ın özgürlüğüne giden süreci başlatmalı'

Barış ve Demokrasi Partisi’ne gelince, Kürt siyasetinin meşru zemindeki temsilcisi 21 Mart’taki Büyük Diyarbakır Nevruzu’ndan önce çevre il ve ilçelerdeki nevruz mitinglerini tamamlıyor. Şırnak’ta düzenlenen Nevruz kutlamasına halka hitap eden Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve Van milletvekili Aysel Tuğluk, Öcalan'ın özgürlüğünü talep ettiklerini söyledi.

Tuğluk, “Toplumsal barış ve çözümden bahsediliyorsa ve gerçek bir müzakere sürecinin işlemesi isteniyorsa Öcalan'ın rolünü oynayacağı müzakere yapabileceği koşulların yaratılması gerekiyor. Bu nedenle devlet ve Türkiye toplumu Öcalan'ın özgürlüğüne giden süreci başlatmak durumundadır. Barışı bize hiç kimse altın tepside sunmayacak. Barışı da mücadele ederek getireceğiz” dedi.
DTK’nın diğer eş başkanı Ahmet Türk, Nusaybin’de demokratik cumhuriyetten yana olduklarını söylerken Batman milletvekili Ayla Akat, “Kürtler statü ve özgürlük istiyor" dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG