Erişilebilirlik

'Türkiye'de Demokratik Düzene Saygı Göstermek Gerekiyor'


Berlin, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminde Türk hükümetine destek veren ilk ülkelerden biri oldu. Bir grup askerin yönetime el koyma girişimiyle ilgili haberlerin ajanslara düşmesinden kısa süre sonra, Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Twitter hesabından bir açıklama yaparak, Alman hükümetinin “Türkiye'deki seçilmiş hükümeti desteklediğini” duyurdu. Siebert bir diğer Twitter mesajında, Avrasya Zirvesi nedeniyle Moğolistan'da bulunan Başbakan Angela Merkel'in, Türkiye’de yaşanan olaylar konusunda Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ile yakın temasta olduğunu bildirdi.

Seibert, "Türkiye'deki demokratik düzene saygı gösterilmesi gerekiyor. İnsanların hayatının korunması için her şey yapılmalıdır" dedi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir Twitter hesabında "Ne askeri darbe, ne sivil diktatörlük. Türkiye'nin herkes için demokrasiye ihtiyacı var. Şimdi!" değerlendirmesinde bulundu. Hristiyan Demokrat Birlik CDU’dan Federal Meclis milletvekili Cemile Yusuf, Amerika’nın Sesi Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin darbe girişimine net tavır koymasını överek, Merkel’in Türk demokrasisine destek verdiğini belirtti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
Linki indirmek için

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanlığı internet sayfasından, Türkiye ile ilgili seyahat uyarlarını sertleştirerek, özellikle İstanbul ve Ankara'da bulunan Almanları 'çok dikkatli' olmaya, ev ve otellerinden dışarıya çıkmamaya çağırdı. Türkiye’nin başta Akdeniz olmak üzere diğer turistik bölgelerinden olumsuz haberler gelmediğini açıklayan bakanlık, Alman turistlere seyahat acenteleri veya havayolu şirketleri ile irtibata geçmelerini tavsiye etti.

Öte yandan başta Berlin olmak üzere Almanya’nın çok sayıda kentinde vatandaşlar, darbe girişimine karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı. Gece boyunca Berlin Büyükelçiliği önünde bir araya gelenlerin sayısı 4 bin kişiyi bulurken, kalabalık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine slogan attı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG