Erişilebilirlik

Türkiye’de Bankalar Siber Saldırı Altında


14-17 Aralık tarihleri arasında ciddi bir siber saldırı ya uğrayan ve “.tr” uzantılı sitelere girilmekte zorluk yaşanan Türkiye’de bu sabah bazı bakanlıkların internet sitelerine erişimde sorun yaşandı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı, bunun bir siber saldırı olmadığını açıkladı. Yazılı açıklamada, ‘‘Kısa süreli kesintiler, UDHB bünyesinde bir network upgrade çalışması kapsamında yapılan planlı kesintilerdir,’’ denildi.

Ziraat, İş Bankası, Akbank ve Garanti Bankası internet hizmeti veremedi

Ancak öğleden sonra bu kez bazı bankaların internet sitelerine erişim mümkün olmadı. Türkiye saatiyle 16.00’dan itibaren aktif, mevduat, şube sayısı büyüklüğünde ülkenin en büyük dört bankası olan Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank’a internet üzerinden girilemediği görüldü.

Bankalardan konuyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir bankacı ise şu an için bankacılık faaliyetlerinin sürdüğünü ancak bu saldırıların aralıksız sürmesi halinde güçlükler yaşanabileceğini ifade etti.

Serhat Ayan: “Hedef yalnız Türkiye değil, ABD ve Suudi Arabistan da siber saldırı altında”

Türkiye’nin kıdemli teknoloji gazetecilerinden Serhat Ayan, yalnız Türkiye’ye değil Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere de siber saldırılar düzenlendiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan tknlj.com Genel Yayın Yönetmeni Serhat Ayan, hacker grubu Anonymous’un aynı anda 3600 birim saldırısına hedef olan ABD’nin zarar görmediği halde Türkiye’nin dört büyük bankasının beş birim saldırıyla girilemez hale geldiğinin altını çiziyor. Peki bu saldırı nasıl oluyor?

‘‘Anonymous’un, Türkiye’nin finans sistemine yaptığı saldırıya ‘dağıtılmış saldırı’ deniyor. Dünyada sizinki, benimki gibi birçok bilgisayarı o ya da bu yolla ele geçiriyorlar. İçine küçük yazılımlar ekleyerek bilgisayarları zombi’leştiriyorlar. Sonra vakit gelince uyuyan yazılımlarla dolu milyonlarca bilgisayarı bir hedefe -bugün bankalara’ yönlendiriyorlar. Bu soru-cevap sırasında ana işi örneğin bizim bankacılık işlemlerimizi yerine getirmek olan sunucular artık bizim banka hesabımızı kontrol etmek için girdiğimizde bize cevap verecek gücü ve soluğu bulamıyor.’’

Serhat Ayan: “Türkiye’nin milli anti-virüs programına ihtiyacı var”

Ayan, Türkiye’nin milli bir anti-virüs programı olmasının çok önemli olduğunun altını çiziyor : “Çin, İsrail, Rusya, ABD’nin milli anti-virüs programı var ama bizim yok. Türkiye’de bugün 49 milyon bilgisayar var. Bunların ne kadarının anti-virüs programı var ve bunlar ne sıklıkla güncelleniyor bilinmiyor. Kurumlar güvenliğe para harcıyor. Onun [da] ne kadar [gücü] olduğu bugün anlaşıldı, ama bireysel bilgisayarların güvenliği de çok önemli. Düşünün bu saldırılar, bizlerin bilgisayarlarından da gerçekleştirilmiş olabilir. Bu bilgisayarların belki de devlet tarafından virüslere karşı korunması gerekir.’’

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG