Erişilebilirlik

Türkiye’de 148. Tutuklu Gazeteci Die Welt Muhabiri Deniz Yücel


14 Şubat’tan beri İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında olan Die Welt Gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel, İstanbul Nöbetçi 9. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Yücel’in tutuklanmasıyla birlikte Türkiye Gazeteciler Sendikası verilerine göre, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı 148’e yükseldi.

13 gündür İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Die Welt gazetesi muhabiri, bugün İstanbul Avrupa Adalet Sarayı’na getirildikten sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcı Vekili Hasan Yılmaz'a ifade verdi.

Terör örgütü propagandası yapmakla suçlanan Yücel, “üyesi olduğum tek örgüt Almanya Gazeteciler Sendikası” dedi

Savcılık, tarafından “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarını işlediği iddiasıyla mahkemeye sevk edilen Deniz Yücel, nöbetçi hakim karşısında yaptığı savunmasında herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını söyleyerek serbest bırakılmasını talep etti.

Yücel, “Üye olduğum tek örgüt, Almanya Gazeteciler Sendikası'dır. Gazetecilik yaparken evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda temel insani hakları ve özgürlüklerini esas alarak yorumlarda bulundum. Bu işi yaparken kimseden, devletten, patronumdan talimat almaksızın yapıyorum. Mesleki bilgim ve vicdanımla yapıyorum" dedi.

Yücel’e PKK ve FETÖ propagandası suçlaması

2015 yılında Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içinde bulunan Kandil’de Cemil Bayık’la görüştüğünü kabul eden ve bunun bir gazetecilik faaliyeti olduğunu vurgulayan Yücel, savunmasında PKK'ya dair eleştirel makaleleri olduğunu da söyledi.

Nöbetçi İstanbul 9. Sulh Ceza Mahkemesi, kararında Yücel’in Bayık röportajında PKK’nın meşru bir yapı olduğu izlenimi verdiği, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yaptığı haberde ise FETÖ propagandası yaptığı suçlamasında bulundu.

Deniz Yücel ifade verdiği sırada gazeteci arkadaşları dışında Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen ile CHP'nin İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş ve Mahmut Tanal da adliyede bekledi.

Gökhan Durmuş: ‘Deniz Yücel’in tutuklanması gazetecilere gözdağı’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Deniz Yücel’in tutuklanmasının gazetecilere verilmiş bir gözdağı olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Durmuş, “Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı bu tutuklamayla birlikte 148 oldu. İktidar bu tutuklamalarla medyayı ve gazetecileri iyice kuşatmış oldu. Bir ülkede basın özgür değilse demokrasi de yok olur. Bizler bunun bilincinde olan gazeteciler, meslek örgütleri olarak basın özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizim mücadelemiz aynı zamanda halkın haber alma hakkına sahip çıkma mücadelesidir. Gazeteciliği yok etmek isteyenlere inat haberi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Merkel: ‘Yücel’in yakında özgürlüğüne kavuşmasını umuyoruz’

Deniz Yücel’in tutuklanması ile ilgili Almanya’dan arka arkaya açıklamalar geldi.

Yücel’in tutuklama kararını sert ve orantısız bulan ve kendisinde hayal kıırklığı yarattığını söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, yazılı açıklamasında, “Alman hükümetinin Türk adaletinden Yücel'e muamelesinde her demokratik toplum için yüksek değer taşıyan basın özgürlüğü ilkesini dikkate almasını beklemektedir. Yücel’in yakında özgürlüğüne kavuşmasını güçlü bir şekilde umuyoruz” dedi.

Deniz Yücel’in derhal özgür bırakılmasını isteyen Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türk-Alman ilişkileri açısından zor bir dönemden geçildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG