Erişilebilirlik

"Eksik Veri Türkiye'ye 500 Milyon Sterlin Kaybettirecek"


(Arşiv)
(Arşiv)

İngiltere’nin her üç haftada bir güncellediği seyahat listesinde Türkiye’nin yine yasaklı ülkeler arasında sayılması, özellikle turizmciler arasında hayal kırıklığına yol açtı.

İngiltere’deki Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu, kırmızı listede tutulması nedeniyle Türkiye’nin 500 milyon sterlinlik turizm gelir kaybına uğrayacağını öne sürdü.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, ITV televizyonunda Türkiye’nin kırmızı listede tutulmasının nedenlerini açıklarken, Türkiye’nin GISAID adlı uluslararası veri platformuna, ülkedeki varyant bilgilerini gerektiği şekilde girmediğini söylemişti.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapp’ın referans olarak gösterdiği Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data (GISAID), Türkçe adıyla “Grip Virüsü Verilerini Küresel Paylaşma Girişimi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, salgında üstlendiği rol açısından ‘çığır açan bir kurum’ şeklinde nitelendiriliyor.

Merkezi Almanya’da bulunan bağımsız bilimsel kuruluş, kurumsal web sitesinde, bu girişimin 2006’daki kuş gribi salgınında, ortaya çıkan bilgi paylaşımı ihtiyacından doğduğunu yazıyor. Bugünlerde ise Corona virüsünün hangi ülkede, hangi varyantının olduğunu takip etmek için herkese açık ‘temel kaynak’ olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Türkiye’nin veri bildirimi eksikliği nedeniyle İngiltere’nin kırmızı listesinde yer alması hakkında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Sertoğlu, 4 Ağustos günü yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin şartlı da olsa seyahat edilebilir ülkeler arasında yeralmasını beklerken ‘kırmızı listeye’ alınmış olmasını hayretle karşıladığını ve bugüne kadar hiç düşünmediği halde, İngiltere’nin bu kararı "politik ve ekonomik kaygılarla" aldığına inanmaya başladığını ancak yanıldığını söyledi. Ancak Türk tarafının da veri paylaşımında eksiklikleri olduğunu kaydeden Sertoğlu “bilgisayar başına geçip bakanın söylediklerinin doğruluğunu araştırdım, bulduğum sonuçlar İngiliz bakanı haklı çıkardı” diye konuştu.

"Eksik Veri Türkiye'ye 500 Milyon Sterlin Kaybettirecek"
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:57 0:00

"Türkiye sınıfta kaldı, veriler eksik"

Platformdaki veri tablolarının, salgın hastalık uzmanı olmayı gerektirmeyecek kadar açık olduğunu belirten Sertoğlu, 600 bin nüfuslu Lüksemburg’un girdiği Delta varyantı vaka sayısının 780 iken Türkiye’de sadece 724 vaka olmasının da inandırıcı olmadığını söyledi. “İngiltere’den gelecek turiste muhtaç çok sayıda işletme, otel varken; veri girişinin en son 15 Temmuz’da yapılmış olmasını ise ‘ihmal’ olarak niteledi.

“Önceki güncellemelerde de bu rakamları düzensiz girdiği anlaşılan yetkililerin bu ihmalden sorumlu olduğunu” belirten Sertoğlu, Türkiye’nin İngiltere’deki Büyükelçiliği’ne daha önce bu konuda başvurduklarında “gerekenin yapıldığı’ yanıtını aldığını kaydetti.

Sertoğlu, Temmuz ve Ağustos sezonu kaybının Türk turizmine en az 500 milyon sterlin olarak yansıyacağını söyledi. Fethiye, Dalaman, Bodrum gibi tatil yerlerinde, müşterisinin yüzde 60’ı İngiliz turist olanlar arasında, bu kaybın daha da ağır hissedileceğini ileri sürdü.

İngiltere’nin, Ağustos ayı sonunda yeniden listeyi güncellemesini bekleyen Sertoğlu, “Bu kez de veriler gerektiği gibi girilmezse 2022 yazının da kayıp bir yıl olmasından” endişe ediyor.

Londra’daki Türk Büyükelçiliği’nden açıklama

VOA Türkçe’nin konuyla ilgili sorusu üzerine Londra Büyükelçiliği, Türk yetkililerin, İngiliz makamlarından objektif bir değerlendirme yapmasını beklediklerini ve Türkiye’nin ilk aşamada sarı listeye alınmasını umduklarını dile getirdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Salgına karşı her ülkenin kendi koşullarına uygun olarak belirlediği kamu sağlığı tedbirleri Birleşik Krallık (BK) tarafından da uygulanmaktadır. BK'nın ülkeye giriş ve yurtdışı seyahatlerde uyguladığı trafik ışıkları sisteminde ülkemize kırmızı listede yer vermesi ulusal düzeyde belirlediği kriterlerini ve yaklaşımını yansıtmaktadır. BK'nın kriterleri ve yaklaşımı ışığında Sağlık Bakanlığımız ve BK makamları arasında bilgi ve veri değişiminin de gerçekleştirildiği yakın bir diyalog tesis edilmiştir. Bu diyalog çerçevesinde iki tarafın tutumlarını anlama bakımından kaydedeğer bir ilerleme sağlanmış olup, ülkemizde aşılamanın hızlanması ve vaka sayılarında istikrarlı bir düşüş eğiliminin sağlanmasıyla beraber, BK tarafının geniş bir perspektifle objektif bir değerlendirme yapması ve ülkemizin ilk aşamada sarı listeye alınması beklenmektedir. Ayrıca bu konudaki görüş ve beklentilerimiz her düzeyde ve her fırsatta İngiliz muhataplarımıza aktarılmaktadır.”

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG