Erişilebilirlik

Türkiye BM Kararından Memnun


Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Trump Yönetimi’nin karşu çıkmasına rağmen Kudüs ile ilgili ezici çoğunlukla karar alınmasından memnuniyet duydu.

BM Genel Kurulu’nda Kudüs’e ilişkin tasarı 9'a karşı 128 oyla kabul edildi.

Karar tasarısında, ABD’nin Kudüs kentini İsrail’in başkenti olarak tek taraflı kabul etmesi eleştiriliyor. Kudüs’ün kutsal mekanları ve nüfus yapısı nedeniyle ABD’nin kararının yok hükmünde kabul edilmesi talep ediliyor.

Tasarıda, “Kudüs’ün doğusunu Filistin’in başkenti olarak tanımak” gibi herhangi bir ifade yer almadı.

New York’taki oylama sonucuna ilişkin Ankara’nın siyasi değerlendirmesi ise, Türkiye’de gece olması nedeniyle Twitter aracılığıyla verilen mesajlar ile kamuoyuna duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi Twitter hesabından kısa açıklamasıyla BM kararını yorumladı. Erdoğan, “Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz. Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi. Erdoğan, bu mesajını İngilizce ve Arapça olarak da paylaştı.

Başbakan Binali Yıldırım ise, Anadolu Ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada, “BM Genel Kurulu’nun Kudüs konusunda büyük çoğunlukla aldığı karar memnuniyet vericidir. Bu karar Kudüs için, barış çabaları için bölgede yeni bir fırsat doğurmuştur” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da, Twitter aracılığıyla paylaştığı mesajında, “Trump Yönetimi’nin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun” yorumunu aktardı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, Twitter aracılığıyla BM üyesi 128 ülke tarafından tarihi bir karar alındığını belirterek, ABD Başkanı Trump'ın aldığı ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını veto ettiğini ve ABD yönetiminin kararını yok saydığını ifade etti.

Bozdağ, “BM üyesi 128 ülke bu kararla onurlarına ve bağımsızlıklarına sahip çıktı. Tam egemen ve bağımsız devletler olarak ABD'nin açık tehdidine ve baskısına boyun eğmediğini gösterdi. Güçlünün haklı olmadığını, haklının güçlü olduğunu ilan etti. BM üyesi 128 ülke; haksızlığın, gücün, baskının, tehdidin, kabalığın ve kabadayılığın uluslararası hukukta yeri ve karşılığı olmadığını ve bunların geçersiz olduğunu ABD yönetimine ders olarak öğretti. Umarım ABD yönetimi bu dersi anlamıştır. BM'nin bu kararı, Filistinlilerin ve Kudüs'ün yalnız ve sahipsiz olmadığını göstermiştir. BM'nin bu kararı, İslam ülkelerini birleştirdiği gibi BM üyelerini de birleştirmiş. Kudüs'ün sadece Filistinlilerin, Müslümanların değil insanlığın meselesi olduğunu da göstermiştir” dedi. Bozdağ, ayrıca BM’de karar alınmasını “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarısı” olarak da değerlendiren paylaşımlar yaptı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gür çağrısı cevabını buldu: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Kudüs konusundaki kararı, hakkın zorbalığa galip geldiği bir gün olarak tarihe geçti” mesajını paylaştı.

CHP: Barış için önemli bir adım

Türkiye’deki muhalefet partileri de BM’deki oylama sonucundan dolayı memnuniyetlerini ifade etti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter aracılığıyla “Kan ve gözyaşının hakim olduğu Ortadoğu daha fazla gerginliği kaldıramaz. BM Genel Kurulu'nda alınan Kudüs kararı Orta Doğu'nun huzuru ve dünya barışı için atılmış önemli bir adımdır” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “ABD’nin BM Daimi Temsilcisi’nin üye ülke diplomatlarına gönderdiği e-posta tehditleri, Trump’un tasarıdan yana oy kullanan ülkelere mali yardımların kesilmesiyle ilgili şantajları dikiş tutmamış, karşılık bulmamıştır. Tehditler ters tepmiş, ABD’nin kucağında patlamıştır. Anti demokratik tüm mekanizmaların işletilmesine, baskı ve gözdağlarının birer birer muhatap ülkelere iletilmesine rağmen BM Genel Kurulu zulmün oyuncağı olmamış, zalimlere boyun eğmemiştir. İnsanlık vicdanı ve küresel adalet tavrını da tarafını da göstermiştir. Bu vesileyle huzura, barışa ve istikrara hizmet eden 128 haysiyetli ülkeyi kutluyorum. Elbette Türkiye’nin tavizsiz iradesini göstererek Kudüs davasının dünya gündemine gelmesini ve geniş bir destek bulmasını sağlayan siyasetçilerimizi, diplomatlarımızı tebrik ediyorum” mesajlarını verdi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, Twitter’dan “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile Trump'ın Kudüs ile ilgili almış olduğu kararın yanlışlığı ezici bir çoğunlukla tescil edilmiştir. İsrail ve ABD’nin bu yanlıştan bir an önce dönmesini bekliyoruz” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG