Erişilebilirlik

Türkiye’den Belçika’ya Tam Destek


Türkiye’deki tüm kesimler Belçika’da düzenlenen terör saldırısını açık bir dille kınadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Brüksel’deki menfur saldırılar, terörün bir özgürlük mücadelesi olamayacağını, terörün her türüne karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğini açıkça ortaya koymuştur” dedi.

Türkiye’deki tüm kesimler Belçika’da düzenlenen terör saldırısını açık bir dille kınadı. Dört gün önce Brüksel’de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’nde kentte PKK çadırı açılmasına “ koynunuzda yılan besliyorsunuz, aynı bombalar sizin ülkenizde patladığında ne hissettiğimizi anlayacaksınız” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti adına taziyelerini sundu.

Erdoğan, “Çok kısa bir süre önce Ankara'da PKK, arkasından İstanbul'da DAEŞ'in, onlarca insanın hayatına mal olan saldırılarının ardından, şimdi de Brüksel'i hedef alan teröristler, hiçbir insani ve ahlaki değer ve sınır tanımadıklarını, kullandıkları alçakça yöntemler açısından birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını bir kez daha göstermişlerdir. Türkiye bu zor gününde Belçika'nın yanındadır” diye konuştu.

Brüksel'deki menfur saldırıların terörün bir özgürlük mücadelesi olamayacağını ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “terörün her türüne karşı hep birlikte mücadele etmek” gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu: DAEŞ, PKK, DHKP-C ve her türlü teröre karşı insanlık birlikte olmalı

Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün TBMM’deki Grup Konuşması’nda Brüksel’deki terör saldırılarına değindi. Davutoğlu, her türlü teröre karşı insanlığı birlikte mücadele etmeye çağırdı.

“Sabah saatlerinde Brüksel'de meydana gelen ve terörün küresel yüzünü bir kez daha gösteren saldırıyı lanetliyor, Belçika hükümetine ve halkına taziyelerimi sunuyor, milletimizin adına dayanışma duygularını paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz hafta Brüksel'deydik. Bugün burada tekrar küresel teröre ve her türlü teröre, DAEŞ, PKK ya da DHPK-C, her türlü teröre karşı bütün insanlığı birlikte davranmaya davet ediyorum."

“Bazen PKK'nın imdadına DAEŞ yetişiyor, bazen DAEŞ'in imdadına DHKP-C, bu terör örgütlerinin tümünün imdadına da sürekli olarak paralel örgüt yetişiyor” diyen Davutoğlu’na göre, Türkiye’de peş peşe meydana gelen terör saldırıları terör örgütlerinin koordineli çalıştıklarını ve bir merkezden emir aldıklarını gösteriyor.

Dışişleri Bakanlığı: Belçika’ya terörle mücadelesinde her türlü desteğe vermeye hazırız

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da “Yakın zamanda terörün dehşetiyle derinden sarsılan Türkiye, dost Belçika halkının acısını yürekten paylaşmaktadır” ifadesine yer verildi.

Türkiye’nin Belçika’ya terörle mücadelesinde her türlü desteği vermeye hazır olduğu belirtilen açıklamada “DEAŞ, PKK ve DHKP-C gibi birden fazla terör örgütüne karşı mücadele veren Türkiye, terör ve şiddet kültüründen beslenen zihniyetin her türlüsüne karşı uluslararası toplum ve müttefikleriyle dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir” dendi.

Volkan Bozkır: DAEŞ’i DAEŞ yapan Avrupa’dan gelen militanlardır

Ancak Türkiye’de IŞİD’in Belçika’ya yönelik saldırısında Avrupa ülkelerinin uzun süre istihbarat paylaşımı yapmaktan kaçınmasının etkisi olduğu görüşü de hakim. Bu konuda en net açıklama Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’dan geldi. A Haber kanalında yayınlanan bir programa katılan AB Bakanı, IŞİD’in Türkiye’yle istihbarat işbirliği yapmadığı için bu saldırıların meydana geldiğini Avrupa’nın artık anladığını söyledi.

“DAEŞ'in kaynağı Avrupa ülkeleridir. Büyük bir çoğunluk Avrupa ülkesi vatandaşı olan militanlardan oluşmaktadır ve uzun zaman Türkiye ile işbirliği yapılmadığı için bu kaynak kurutulamamıştır. İşbirliği yapılmaya başlandıktan sonra da Türkiye, verilen 35 bin ismin ülkeye girişini yasaklamıştır. Bu gösteriyor ki İsviçre gibi küçük bir ülkeden bile 60 DAEŞ militanının çıktığı bir gerçekle karşı karşıyayız. Dolayısıyla DAEŞ'i DAEŞ yapan bir taraftan da Avrupa'dan gelen militanlardır.”

Volkan Bozkır Türkiye'nin daha önce Avrupa Birliği’ne üyeliğinin engellenmiş olmasının terör ve illegal göçü de arttırdığını düşünüyor.

CHP: Terör amasız fakatsız lanetleyeceğimiz bir insanlık suçu

Cumhuriyet Halk Partisi de teröre tepkisini dile getirdi. TBMM’deki parti grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Terör nereden ve kimden gelirse gelsin nerede olursa olsun amasız fakatsız lanetleyeceğimiz bir olaydır. Terör insanlık suçudur. Brüksel'de patlayan bombalar insanlığa karşı yapılmış bir suçtur. Belçika'ya geçmiş olsun, ölenler için başsağlığı dileklerimizi gönderiyoruz. Terörün önlenmesi konusunda en ilkeli tavrı sergileyen tek parti, CHP'dir” dedi.

HDP: IŞİD’in saldırılarında ona destek veren hükümetlerin de sorumluluğu bulunmaktadır

Halkların Demokratik Partisi ise “Brüksel katliamını lanetliyoruz” başlıklı başsağlığı mesajında IŞİD’in Türkiye’de gerçekleştirdiği saldırılara vurgu yaptı.

“Beyrut'tan Reyhanlı'ya, Suruç'tan Paris'e, Bağdat'tan Kobane'ye, Tunus'tan Ankara ve İstanbul’a kadar çok geniş bir coğrafyada insanlık suçu işleyen IŞİD ve benzeri yapılara karşı daha fazla dayanışma içinde olmamızın önemi açıktır. Bu yapıların bu kadar rahat saldırılar yapabiliyor olmasında, bunlara destek veren hükümetlerin de sorumluluğu bulunmaktadır.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG