Erişilebilirlik

'Türkiye Avrupa Ülkesidir'


'Türkiye Avrupa Ülkesidir'
'Türkiye Avrupa Ülkesidir'

Avrupa Birliği’nin Washington temsilcisi Büyükelçi Joao Vale de Almeida Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı

Avrupa Birliği’nin Washington temsilcisi, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmasını ve bu yönde işbirliğini sürdürmek istediklerini söyledi. Amerika’nın sesi muhabiri Carol Castiel’in sorularını yanıtlayan Büyükelçi Joao Vale de Almeida, Türkiye’nin üyeliğine dini açıdan bakmadıklarını söyledi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik müzakereleri durma noktasına geldi. Fransa ve Almanya’nın liderleri, Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır sergilerken, son yıllarda önemli ekonomik atılım yapan Türkiye, borç kriziyle boğuşan Avrupa Birliği üyeliğine soğuk bakmaya başladı. Ancak resmi açıklamalar mevcut durumu yalanlıyor. Avrupa Birliği’nin Washington temsilcisi Joao Vale de Almeida ‘Türkiye Avrupa ülkesidir’ diyor: "Burada önemli olan coğrafi yakınlık, Türkiye de bu açıdan bir Avrupa ülkesi. Bir aday olarak kabul edildi ve Avrupa Birliği bu yönde Türkiye’yle görüşmeler başlattı. Buraya kadar şüphe götüren bir şey yok.“

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan AB Temsilcisi Joao Vale de Almeida’ya göre hem Avrupa Birliği, hem de Türkiye en yakın şekilde işbirliği yapmanın yollarını aramalı. Brüksel tarafında da resmi görüş Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi yönünde, ama reform şart: “Ama Türkiye’nin Birlik standartlarına ulaşması için çok sayıda reform yapması gerekiyor. Bunlar ekonomik olduğu kadar siyasi reformlar. Bunun yanısıra Türkiye çok şey de başardı. Zaten bu başarılarından dolayı bize tam üyelik için başvurdular. Türkiye’nin bugünkü ekonomik başarılarını da açıklayan bu. Avrupa Birliği, Türkiye’nin ekonomik ve bölgesel bir güç olarak kalkınması için çok katkı yaptı ve bundan da memnun olmalıyız.”

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bir süre önce Washington’daki temaslarında da gündeme gelmişti: "Bu yıllardır sorulan bir soru, ve biz aynı cevabı veriyoruz. Evet, Avrupa Birliği üyesi olmak istiyoruz, Avrupa Birliği'nden gelen cesaret kırıcı şeylere rağmen tam üye olacağımız konusunda iyimseriz. Çünkü bizim üyeliğimiz Avrupa Birliği için de bir kazanım olacaktır. Avrupa Birliği jeopolitik açıdan daha etkili, ekonomik olarak daha dinamik, kültürele olarak daha kapsayıcı olacaktır. Türkiye de daha güçlü olacaktır. Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki işbirliği Amerika için, NATO için, tüm küresel toplum için kazanım olacaktır. Amerika'nın Türkiye'nin üyelik sürecine verdiği destek için minnettarız. Ama tabi kararı Amerika vermiyor. Karar Amerika'nın olsaydı eminim ki biz çoktan üye olurduk."


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Türkiye’de üyelik konusunda desteğin süreceğini vurgulamıştı: "Biz Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini çoktandır savunuyoruz. Oyumuz yok ama görüşlerimizi açıkça dile getirdik. Çünkü Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olması hem Türkiye'nin hem Avrupa Birliği'nin çıkarına. Ve ben bunun eninde sonunda olacağına inanıyorum."

Avrupa Birliği’nin Washington temsilcisi Joao Vale de Almeida’ya göre yakınlaşma ve işbirliği konusunda Türkiye ve Avrupa Birliği’nin kaderi çizilmiş durumda. Yapılması gerekense şu: “Gelinen bu aşamayı sağlamlaştıracak, insanlar arası siyasi ve ekonomik bağları kuvvetlendirecek adımlar atmamız gerekiyor. Türk dostlarımızla çok yoğun temaslarımız var ve bunu sürdüreceğiz. Aynı şekilde Doğu Akdeniz’de, Orta ve Güney Asya’da önemli bir bölgesel oyuncu olarak Türkiye’den de sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz. Türkiye’yle işbirliğini tam ve yoğun olarak sürdürmek istiyoruz ve buna ihtiyacımız var.”

Portekizli büyükelçi Türkiye’nin bir gün Avrupa Birliği’ne girmesini umduğunu söylese de, yakın bir zamanda bunun gerçekleşmesini beklemiyor.



XS
SM
MD
LG