Erişilebilirlik

Türkiye Arap Turistlerin Gözde Uğrak Yeri Haline Geliyor


Türkiye Arap Turistlerin Gözde Uğrak Yeri Haline Geliyor
Türkiye Arap Turistlerin Gözde Uğrak Yeri Haline Geliyor

Avrupa’nın mali krize girmesi, Türkiye’de turizm sektörünü vuruyor. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap ülkelerinde artan popülerliği bu sektörü olumlu etkileyebileceğe benziyor. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones, Türkiye’nin Arap turistlerin gözde mekanı olmaya başladığını bildiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Kahire’de neredeyse bir rock yıldızı gibi karşılandı. Binlerce coşkulu Mısırlı, Arap Baharı’na güçlü destek veren ve İsrail’e diplomatik savaş açan Erdoğan’ı görmek için toplandı. Erdoğan’ın Ortadoğu’da bu kadar popüler hale gelmesi, Arap turistlerin de gezmek için Türkiye’yi seçmesine yol açıyor.

Taksim İstiklal Caddesi’nde Arap turistleri görmek artık olağan bir şey. Bu yıl Türkiye’yi 2 milyona yakın Arap turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Bu rakam önceki yıla oranla iki kat fazla.

Kuveytli Ahmet, Erdoğan’ın kişisel karizmasını İstanbul’a gelme gerekçesi olarak gösteriyor. “Erdoğan iyi bir insan” diyen Ahmet, tüm Müslümanlar arasında bir ilişki gördüğünü, Başbakan Erdoğan yüzünden Türkiye’ye gittiğini, daha önce Amerika, İngiltere ve Malezya’ya gezmeye gittiğini söylüyor.

Dükkanlar da bu değişime hızlı ayak uyduruyor. Bu alışveriş merkezinde İngilizce duyuruların yerine Arapça afişler yerleştiriliyor.

Çoğu petrol zengini ülkelerden gelen Arapların, şu sıralarda ekonomik sıkıntı yaşayan Avrupalılardan daha fazla para harcayacağına inanılıyor.

Küresel Menkul Kıymetler’den Emre Yiğit’e göre Arap turistlerin gelmesi, ekonomi için önemli bir motivasyon olacak. “Daha önce sokaklarda bu kadar Arap turist görmemiştik,” diyen Emre Yiğit, bu yıl bu rakamın artmasının beklendiğini söylüyor. Yiğit, Arap turistlerin tüketim açısından ellerinin açık olduğunu da kaydediyor.

Türkiye de turizm hedefleri içine Ortadoğulu müşteri pazarını eklemiş durumda.

Arap turistlerin sayısındaki artış İstanbul’daki oteller için de iyi haber. Avrupa Birliği’nin kriz içinde olduğunu söyleyen CVK Oteli müdürü Edip Çelik, eskisi gibi Yunanistan’dan, İspanya’dan turist gelmediğini, otelinin yüzde 60-70 oranında Arap turistlerle dolu olduğunu söylüyor. Çelik Arap turistlerin ilk olarak alışveriş merkezlerinin yerini sorduğunu kaydediyor.

Arap turistleri Türkiye’ye çeken unsurlar yalnızca alışveriş ya da uluslararası prestij değil. Türk dizilerinin birçok Arap ülkesinde yayınlanıyor olması da aynı derecede bu insanları Türkiye’ye çeken unsurlardan biri. Yüksek kalite prodüksiyonlar, muhafazakar Arap anlayışına göre “müstehcen” bulunan sahneler, Arap turistleri bu filmlerin çekildiği mekanları yerinde görmeye itiyor.

Turist rehberi Aydar Sengeç bir grup Arap turiste Boğaz kıyısındaki bir yalıyı gezdiriyor. Yalı, Arap ülkelerinde de çok popüler olan bir dizinin çekildiği mekan. Sengeç, turistlerin bu mekanlara çok rağbet ettiğini ve bu kadar taleple başa çıkmakta zorlandıklarını söylüyor.

Suudi Arabistan, Cezayir, Tunus, Fas’tan, ya da diğer Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda turist geldiğini söyleyen Sengeç, bu kişilerin çoğunun dizilerin hayranı kadınlar olduğuna dikkati çekiyor.

Kuveytli Asla farklı yaşam tarzlarını sunan Türk dizilerini izlemeye doyamadığını söylüyor. Dizi saatlerinde insanların evlerine kapanıp televizyon izlediğini söyleyen Kuveytli turist, Türk dizilerini çok beğendiklerini belirtiyor.

Avrupa’daki ekonomik krizin bir süre daha devam edeceğine inanılıyor. Ancak gerek İstanbul’da, gerekse Türkiye’nin her yerinde insanlar Arap dünyasından gelecek yeni fırsatları değerlendirmeyi umuyor.

XS
SM
MD
LG