Erişilebilirlik

Türkiye Arakanlı Müslümanlar’ın Durumunu Yakından Takip Ediyor


Myanmar’da (Burma) Müslüman azınlığa yönelik şiddet büyüyor. Myanmar’ın kuzey batısında yaşayan Rohingya Müslümanları’na beş yıldır uygulanan şiddetin en ağır döneminin yaşandığını belirten Uluslararası Göç Örgütü, bir haftadır 18 bin Müslüman’ın ülkeden kaçtığını açıkladı.

Örgütün Operasyon ve Acil Durumlar Direktörü Muhammed Abdiker, 25 Ağustos’ta patlak veren şiddet eylemleri nedeniyle 14 bin 500 Müslüman’ın Myanmar sınırından Bangladeş’e geçtiğini, bu göçmenlerin birçoğunun acil ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Olayların büyümesinin ardından İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısı yaptı.

Türkiye de Arakan Müslümanları olarak tanımladığı topluluğun karşı karşıya bulunduğu süreci yakından takip ediyor.

Erdoğan: “Güvenlik güçlerinin Rohingya Müslümanları’na saldırmaları ve orantısız güç uygulaması kabul edilemez”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT World’ün üçüncü yılı nedeniyle verdiği röportajda “dünyanın Myanmar’da yaşananlara “kör ve sağır” olduğunu söyledi ve bugün de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’le bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Sekreteri’ne Myanmar'daki krizin daha fazla derinleşmeden durdurulması için BM'nin acil müdahalesinin ve uluslararası toplumun harekete geçmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Myanmar hükümetine karşı tüm mekanizmalar kullanılarak baskı uygulanmasını isteyen Erdoğan, “Rakhayn Eyaleti'nin kuzeyinde 25 Ağustos gecesi meydana gelen saldırıları bahane eden güvenlik güçlerinin masum Rohingya Müslümanları’na saldırmalarının ve sivillere karşı orantısız güç kullanmalarının kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Türkiye'nin insani yardım konusunda elinden geleni yaptığını ve daha fazla yardım ulaştırmaya da hazır olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu: “Bu zulüm böyle devam edemez”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ve Amerika ile temasa geçtiğini açıkladı.

Bangladeş'ten sınırı geçmek isteyenlere yardımcı olmalarını talep ettiklerini söyleyen Dışişleri Bakanı, “Kendilerine de ‘Sınırınızdaki Arakanlılar’ı alın, size her türlü desteği sağlayacağız' dedik. Bu soruna köklü bir çözüm gerekiyor. Rohingyalılar sistematik olarak baskı altında. Ben daha önce Arakan'a gidip bir Ramazan'da iftar sofrasına misafir olmuştum. Yaşadıkları köyler bile, açık hava hapishanesi gibi. Gerçekten büyük bir baskı altındalar. Biz bugüne kadar Arakanlılar’a ve Rohingyalılar’a yönelik insani ve kalkınma yardımlarımızı artırarak devam ettik. Bu zulüm, bu insanlık dışı muamele böyle devam edemez” dedi

Türkiye’nin ayrım yapmadan tüm Myanmarlılar’a yardım ettiğini belirten Çavuşoğlu, aralarında dini liderlerin de yer aldığı ırkçı grupların kışkırtıcılık yaptığını ifade etti.

İHH: “Yerel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre saldırılarda 1.000 Müslüman öldürüldü, 2.000’den fazla yaralı var”

İHH İnsani Yardım Vakfı da uzun yıllardır Arakan Müslümanları’na yardımda bulunuyor. 25 Ağustos’ta başlayan göç sonrası Bangladeş-Myanmar sınırına faaliyetlerine hız veren İHH, 1.000 aileye yardım götürdü.

Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren İHH Medya Koordinatörü Mustafa Özbek, “Yerel arkadaşlarımızdan aldığımız rakamlara göre, son saldırılarda 1.000 kişinin öldürüldüğünü 2.000-3.000 arası yaralı olduğunu söyleyebiliriz Bu yaralılardan 300 kadarının sınırı geçtiğini biliyoruz. Sınırı geçmeye çalışan 60.000 – 70.000 kişi olduğu ifade ediliyor. Myanmar güçleri, ağırlıklı olarak Maundaw, Buthidaung, Rathedaung bölgelerinde operasyon düzenliyor. Sivil halk ayrımı gözetilmiyor. Yine aldığımız bilgilere göre, şu ana kadar 52 köyden insanlar köylerini terk etmiş. 1.700 ev cami, kuran kursu medrese işyeri dükkan yakılmış durumda” dedi.

İHH Bangladeş sınırından geçen bin aileye gıda yardımı yaptı

Özbek, İHH’nın Bangladeş sınırından geçen 1000 aile yaptığı yardımı ve Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlar’ın acil ihtiyaçlarını da açıkladı: “İHH olarak 1.000 aileye 20 kilo pirinç, 2 kilo mercimek, 2 kilo un, 2 kilo tuz, 2 litre sıvı yağdan oluşan gıda yardımı yaptık. Yine her aileye 15 dolar nakdi para yardımı yaptık. Myanmar’dan kaçanlar; gıda, ilaç ve tıbbi malzeme, branda, çocuk maması, elbise ile hijyen ve yaşam malzemeleri ihtiyaç malzemesine ihtiyaç duyuyor.”

İHH, ayrıca Arakanlılar için “Acil Gıda Yardımı” kampanyası başlattı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG