Erişilebilirlik

‘Türkiye Arakan’a Gösterdiği Hassasiyeti Kendi Halkına da Göstermeli’


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyid Raad el Hüseyin
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyid Raad el Hüseyin

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri Zeyid Raad el Hüseyin, Türkiye’nin Arakanlı Müslümanlar’a gösterdiği hassasiyeti kendi ülkesinde de göstermesi gerektiğini söyledi.

Hüseyin, başkent Washington’daki George Washington Üniversitesi Elliott Uluslararası İlişkiler Okulu’nda dünyadaki insan hakları sorunlarının tartışıldığı toplantıda konuştu ve Türkiye’yi de eleştirdi.

Amerika’nın Sesi muhabirinin bir sorusu üzerine Hüseyin, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki insan hakları karnesi yoğun biçimde eleştirilen Türkiye’deki duruma ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye’nin Arakanlılar’ın haklarını savunma konusunda uluslararası arenada liderlik ortaya koyuyor olmasından memnuniyet duyuyorum ama aynı hassasiyet, Kürtler, solcu aktivistler ve diğer farklı kesimler dahil kendi ülkesindeki korunmasız gruplara da gösterilmeli. Son iki yıldır Güneydoğu’ya erişim talebinde bulunuyoruz ve bize bu imkan tanınmıyor. Dünyada hapisteki gazetecilerin yarısı Türk gazeteciler. Bu çok derin bir endişe kaynağı çünkü çok sayıda kişiyi tutukladığınızda ya da gözaltına aldığınızda, bu kişilerin her biri için ayrı bir değerlendirme ve yasal çözüm yolları üretilebileceğine inanmak zor. Vahim çapta ihlaller olduğunu düşünüyoruz. Bize sürekli işkence raporları ulaşıyor. Dolayısıyla Türk yetkililere sessizce, açıkça ve kamuoyu önünde çok derin kaygılarımızı ifade etmeye devam edeceğiz. Bu, benim peşini bırakacağım bir konu değil ve takip etmeyi sürdüreceğiz.”

'Türkiye Arakan’a Gösterdiği Hassasiyeti Kendi Halkına da Göstermeli’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

BM İnsan Hakları Komiseri’nin eleştirilerinden ABD Başkanı Donald Trump da nasibini aldı. Hüseyin, Trump’ın bazı söylediklerinin kimi ülkelerin liderleri tarafından medyaya saldırma bahanesi olarak kullanıldığı gözlemini aktardı.

“Başkan’ın, hatta zaman zaman Dışişleri Bakanı Tillerson’ın da Amerika’nın dünya genelinde insan haklarını desteklemeye devam edip-etmeyeceğine dair şüphe uyandıran sözleri oldu. Ama diğer taraftan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley’yle Burundi, Kongo Cumhuriyeti gibi konularda iki görüşme yaptım. Ayrıca Amerika’nın geçen hafta İnsan Hakları Konseyi’nde Mısır, Bahreyn gibi ülkelerdeki koşullara atıf yapan açıklaması vardı. Dolayısıyla yönetimin diğer düzeylerinde bir yeniden ayarlamaya gidiliyor olabilir. Üst makamlarda nasıl olacak bunu göreceğiz ama beni endişelendiren husus, Başkan’ın söylediği bir şeyin diğer ülkeler tarafından taklit edilmesi, bu sözlerin diğer ülkeleri gazetecileri, bağımsız medya kuruluşlarını hedef alma konusunda cesaretlendirmesi. Hükümetin çizgisine ters görüşler ifade eden gazetecilerin hainlikle suçlandığı örneklere, dünyada giderek daha sık rastlanıyor. Sivil toplumun sahip olduğu alan daralıyor ve bağımsız medya geriliyor.”

Hüseyin’in gündeminde dünyada giderek artan göçmen karşıtlığı da vardı. BM Komiseri, göçmenlere karşı kesimlerin geçmişten beri aynı argümanları kullandığına dikkati çekti. Bu konunun insani yaklaşımla alakalı olduğunu dile getiren Hüseyin, popülistler ve demagogların bu konudaki hissiyatları kızıştırmasından büyük endişe duyduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG