Erişilebilirlik

Türk Ekonomisinin Durumu Almanya'da Endişe Kaynağı


Germany Turkey flag
Germany Turkey flag

Son bir buçuk yıl içinde oldukça kötü bir dönemden geçen Türkiye-Almanya ilişkilerinde siyasi gerginlik azalırken, Türkiye ekonomisinde yaşanan sorunların iki ülke arasındaki ticareti etkileyip etkilemeyeceği yakından izleniyor. Son günlerde Alman gazetelerinin ekonomi sayfalarında Türk Lirası'ndaki rekor değer kaybı ve bunun beraberinde getirdiği risklerle ilgili analizlerde, Türk ekonomisini kırılganlıkların beklediği görüşü ağır basıyor.

Ülkenin önde gelen ekonomi dergisi WirtschaftsWoche’deki analizde, Türk Lirası’nın; enflasyon riski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizin düşmesi gerektiğine dair söylemleri ve ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle sarsıntılı bir dönemde bulunduğu iddia ediliyor. Focus dergisinde yer alan analizde de dolardaki yükselişe karşı Merkez Bankası'nın faiz yükselterek önlem alabileceği, ancak bunun da sakıncaları olduğu belirtiliyor. Yazıda Türkiye ekonomisinin yüksek büyümeye rağmen artan enflasyon nedeniyle de baskı altında olduğu belirtiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomik büyümenin desteklenmesi için Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesi gerektiğini belirtmiş, faizler düşerse enflasyonun da düşeceğini öne sürmüştü. Ekonomi uzmanları, piyasadaki belirsizliğin Alman şirketlerin Türkiye'deki yatırımlarını etkileyebileceği görüşünde. Almanya, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Almanya, 2016 yılında Türkiye'nin ihracatında birinci sırayı alırken ithalatında Çin’in ardından ikinci sırada yer almıştı. Türkiye'nin ihracatının yüzde 9'u Almanya'ya yapılıyor. Diğer taraftan Türkiye'de 60 bin kişinin çalıştığı Bosch, Siemens, Mercedes, MAN gibi 6800 civarında Alman sermayeli şirket bulunuyor.

Almanya 2002-2017 yılları toplamında Türkiye’de en fazla doğrudan yatırım yapan altıncı ülke konumunda bulunuyor. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Alp Bahadır, Alman ekonomi çevrelerinin Türkiye’deki genel makroekonomik gelişmeleri olumlu olarak değerlendirdiğini, buna karşı bütçe açığının hızla bozulmasının ve Merkez Bankası’nın para politikasının kaygıya ve güvensizliğe yol açtığını savunuyor.

Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı konumunda bulunan Almanya ile ilişkilerde ibrenin ne yönde olacağını özellikle ekonomik ilişkilerin belirleyeceğini savunan Prof. Bahadır, siyasi istikrarsızlığın da Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerin yatırım planlarında olumsuz etkileri olabileceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG