Erişilebilirlik

Türkiye-Almanya Gerilimi Tırmanıyor


Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in yazdığı bir haber nedeniyle İstanbul’da tutuklanması ve referandum öncesi AK Partili bakanların Almanya'da katılacağı duyurulan toplantıların iptal edilmesiyle iki ülke arasında süregiden gerilim daha da artıyor.

Merkel: “Türkiye’deki basın özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirmekte haklıyız”

Dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin iki ayrı kentteki toplantılarının ilgili belediyeler tarafından iptal edilmesinden sonra, Başbakan Angela Merkel Türkiye’den gelen tepkileri eleştirerek, Almanya'daki siyasi toplantılarına sadece yerel idarelerin karar verebileceğini ve federal hükümet ve eyalet yönetimlerinin karışmaya yetkili olmadığını söyledi. Tunus’daki resmi ziyareti kapsamında konuşan Merkel bir kez daha Deniz Yücel’in tutuklanmasını eleştirirken, "Türkiye'deki basın özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirmekte haklı olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer, belediyelerin aldığı dünkü iptal kararlarının Alman yasalarına uygun ve "hukuk devletinin davranış şeklinin ifadesi" olduğunu söyledi.

Maas’tan Bozdağ’a mektup

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın meslektaşı Bozdağ’a bir mektup yazdığı açıklandı. Basında yer alan haberlere göre, Maas mektubunda "Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin geleceğinden endişe duyuyorum. Basın ve yargı özgürlüğü ile hukuk devleti gibi Avrupa’nın temel ilkelerinin zedelenmesi durumunda, ülkenizin AB üyeliği zorlaşır, hatta imkansız hale gelir." şeklinde görüş belirtti. Maas verdiği bir demeçte ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Almanya’da olası referandum mitingi konusunda ise, "Erdoğan, Almanya’ya gelecekse ve burada düşünce ve ifade özgürlüğünden yararlanacaksa, önce bunu kendi ülkesinde gerçekleştirmek zorundadır" dedi.

Almanya’nın Türkiye ile olan ilişkilerin kopmasını istemediğini ifade eden Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, AK Partili bakanlara giriş yasağı uygulanmasına karşı olduğunu, ancak gelen siyasetçilerin katıldıkları toplantıları "başka siyasi hedefleri için sahne olarak kullanılmasını arzulamadığını" açıkladı. Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Markus Söder, ‘Türkiye’de yaşananlar, Alman pasaportlu gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması ve Türk bakanların tavırları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gelinen noktayı gösteriyor. Bu durumda Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerini sona erdirmek gerekir’ şeklinde bir açıklama yaptı. Yücel'in hafta başında "terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek" suçlamaları ile tutuklanarak cezaevine gönderilmesi Berlin’de sert tepkilere neden olmuştu. Son günlerde birçok partiden, Türkiye’den hükümet üyelerininin Almanya’da seçim mitingi yapmasına yasak getirilmesi talebi oldu. Hatta bazı politikacılar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya’ya giriş yasağı getirilmesini önerdi.

Bu arada dün akşam Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın konuşmacı olarak katılacağı toplantının iptal edildiği Gaggenau kentindeki belediye binasına sabah saatlerinde bomba ihbarı yapıldı. Polis binayı boşaltırken, aramalar sonrası şüpheli bir maddeye rastlamadı. Yetkililer telefonla arayan bir kişinin bomba ihbarı yaptığını, bunu da Bozdağ’ın seçim toplantısının iptali ile ilişkilendirdiğini açıkladı. Bozdağ’ın yapacağı toplantı, kent belediyesi tarafından salonun küçüklüğü ve park yerlerinin yetersizliği gerekçe gösterilerek iptal edilmişti.

Bozdağ'ın Konuşma Yapacağı Salona Bomba İhbarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Zeybekçi için bulunan salon etkinliğe uygun görülmedi

Öte yandan Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin Köln'de Pazar günü planlanan toplantısının yasaklanmasından sonra, kent yakınlarındaki Frechen kasabasında yeni bir salon bulunduğu açıklanmıştı. Ancak bu toplantı da salonun siyasi etkinliğe uygun olmadığı gerekçesiyle engellendi. Bu durumda Zeybekçi’nin alacağı tavır merakla bekleniyor.

AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Nihat Zeybekçi'nin Pazar günü Leverkusen'de bir etkinliğe katılacağı, ardından Frechen'de 1000 kişilik bir salonda, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini" anlatacağı duyuruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Taner Yıldız’ın ise önümüzdeki pazartesi akşamı Hessen eyaletindeki Großkrotzenburg kasabasında bir toplantıda konuşacağı haber alındı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG