Erişilebilirlik

Türkiye-Almanya Gerilimi Sürüyor


Türkiye ile Almanya arasındaki görüş ayrılıkları hafta sonunda karşılıklı restleşmelerle sürerken, Alman vatandaşı yazar ve insan hakları savunucusu Doğan Akhanlı'nın tutuklanması, ardından serbest bırakılması, iki ülkeyi bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Türkiye'nin talebi üzerine tatil için gittiği İspanya'nın Granada kentinde gözaltına alınan Akhanlı’nın, Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in bizzat devreye girmesi sonrasında serbest bırakıldığı öğrenildi.

Gabriel’in cumartesi akşamı İspanyol mevkidaşı Alfonso Dastis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Akhanlı'nın Türkiye'ye iade edilmemesini istediği belirtildi. Bunun üzerine İspanyol yetkililer dün Akhanlı’nın adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasından yana karar aldı.

Karar sonrası bir açıklama yapan Gabriel, Akhanlı'nın serbest bırakılması nedeniyle memnuniyet duyduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirenlerin Avrupa'nın öbür ucunda tutuklanmasının sağlanamayacağını" ifade etti.

Daha önce de Başbakan Angela Merkel, İspanyol hükümeti ile Akhanlı’nın serbest bırakılması konusunda bağlantı kurduklarını doğrulayarak, Türkiye'yi uluslararası polis teşkilatı Interpol'ü kötüye kullanmakla suçlamıştı. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, İspanya’nın Doğan Akhanlı’yı Türkiye'ye iade etmeyeceğine inandığını söyleyerek, "İspanyol yetkililer de Türkiye’yi, orada olup bitenleri, ülkenin keyfi bir devlet ve açık hapishaneye dönüştüğünü biliyorlar’ şeklinde konuştu. 1989 yılında bir kişinin öldüğü bir soyguna katıldığı iddiasıyla Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan Akhanlı 1991 yılından bu yana Almanya'da yaşıyor.

Almanya’dan AB’ye Türkiye baskısı

Bu arada son gelişmelerin ardından Başbakan Merkel’in Türkiye ile Gümrük Birliği için kısa vadede bir perspektif görmediğini ve bu bağlamda destek sağlanmayacağını açıklamasından sonra, diplomatik kaynaklar Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye katılım öncesi mali yardımları da sona erdirmesi konusunda Berlin’in diğer AB üyesi ülkelere baskı uyguladığını belirtiyorlar. Buna göre Alman hükümeti söz konusu fonların gelecek ay ya da en geç Ekim ayında dondurulmasını birlik gündemine getirmeyi planlıyor.

Türkiye ile Almanya arasındaki gerginlik ve siyasetçilerin karşılıklı olarak birbirlerine sert sözler söylemeleri, Almanya’da yaşayan Türkleri de etkiliyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki Türklere yönelik yaptığı "Türkiye düşmanı partilere oy vermeyin" çağrısı değişik yorumlara ve tepkilere neden olmuştu.Almanya Türk Toplumu adlı çok sayıda derneğin üyesi olduğu çatı örgütü, Erdoğan’ın açıklamasının Türk ve Alman toplumlarının ayrışmasına neden olduğunu ve demokrasiye zarar vereceğini öne sürdü. Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi (BİG), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına destek vererek, seçimlerin boykot edilmesini istemişti. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurucu başkanı Kemal Şahin de iki ülke arasındaki gergin sürecin aşılması gerektiğini belirterek, yetkililer arasında diyaloğa dönülmesi gerektiği görüşünde. Almanya’da yaklaşık bir milyon 250 bin Türkiye kökenli seçmen bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG