Erişilebilirlik

Casusluk Soruşturması Başlatan Almanya'dan İncirlik’e Alternatif


Türk istihbaratının (MİT) Almanya’da Fethullah Gülen yandaşlarını izlediğinin ve konuyla ilgili oluşturduğu listeyi de Alman dış istihbarat teşkilatı BND’ye verdiğinin ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. Alman Federal Başsavcılığı suçlamalara ilişkin soruşturma başlatırken, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ülkesinin casusluğa müsamaha göstermeyeceğini söyledi. Maiziere, “Türkiye’ye topraklarımızda casusluk yapmanın suç teşkil ettiğini ve bu tür faaliyetlerin kabul edilemez olduğunu birkaç defa söyledik. Gülen hareketi hakkında ne düşünürseniz düşünün, burada Alman yasaları geçerlidir ve yabancı devlet Alman vatandaşları üzerinde casusluk yapamaz,” dedi. Federal İçişleri Bakanı Maiziere, yasaları ihlal eden ve casusluk olayına adı karışanlara yönelik olarak, Almanya’da oturma izinlerinin iptal edilmesi veya cezai soruşturma başlatılması gibi sonuçları olacağını kaydetti. Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Türkiye’deki siyasi gerilimin Almanya’ya taşınmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, Almanya’da Türk karşıtı bir dalganın başlamasından korktuğunu söyledi. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, “Casusluk suçtur. Bunun peşini bırakmayacağız. Kanunlarımız Türk casuslar için de geçerlidir“ şeklinde bir açıklama yaptı. Koalisyon ortağı SPD'nin Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, Almanya'nın bir “özgürlükler ülkesi” olduğunu belirterek, “yabancı bir devletin Almanya'daki kusur işlememiş insanlar hakkında istihbarat faaliyetlerinde bulunmasına tahammül gösterilemez,” dedi.

Dün Alman medyasında yer alan ve istihbarat çevreleri tarafından da doğrulanan haberlerde, MİT’in Almanya’daki FETÖ yapılanması ile bağlantı içinde olduğu iddia edilen Türklerin isimlerinin yer aldığı bir liste oluşturduğu ve söz konusu listeyi paylaştığı Alman istihbaratının ise listede adresi, telefon numaraları ve fotoğrafları ile yer alan Fethullah destekçilerini, Türkiye’ye seyahat etmemeleri ve Türkiye’nin Almanya’daki resmi temsilciliklerine de gitmemeleri şeklinde uyardığı ortaya çıkmıştı. Berlin Eyaleti İçişleri Bakanı Geisel, Aşağı Saksonya Eyaleti ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde olduğu gibi, Berlin Eyalet Emniyet Teşkilatı'nın da casusluk listesinde ismi yer alan Türkleri takip edildikleri konusunda uyardığını açıkladı.

Alman Federal Başsavcılığı, “Casusluk şüphesiyle yabancı bir istihbarat kurumu” hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Savcılık sözcüsü, “Soruşturma büyük ölçüde Alman istihbarat yetkililerinin bize ileteceği bilgilere bağlı olacak” dedi. Sözcü bu soruşturmanın Fethullah destekçilerine karşı casusluk faaliyetleri yürüttüğünden şüphelenilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİP) bağlı bazı imamlara yönelik soruşturmadan ayrı yürütüldüğünü belirtti. DİTİP camilerinde görev yapan bazı imamların Almanya’daki Gülen yapılanması mensupları hakkında Ankara’ya bilgi notları gönderdiğinin ortaya çıkması Almanya ile Türkiye arasında krize neden olmuş, Başsavcılık iddialarla ilgili soruşturma başlatmıştı.

İncirlik’e sekiz alternatif

Bu arada Almanya’nın, IŞİD ile mücadele eden koalisyon güçlerine veri toplayan Tornado keşif uçaklarının konuşlandığı İncirlik Üssü’ne alternatif olarak sekiz farklı üs belirlendiği, bunların Kuveyt, Ürdün ve Kıbrıs’ta bulunduğunu açıklandı. Konuyla ilgili bir soru önergesini yanıtlayan Alman hükümeti, İncirlik’e alternatif üslerin üçünün Kuveyt, üçünün Ürdün, ikisinin ise Kıbrıs’ta bulunduğunu ve alanların yürütülen askeri operasyonun amacına uygun olup olmadığının araştırıldığını duyurdu. Almanya ile Türkiye arasında son haftalarda yaşanan gerilimde, Berlin'de çok sayıda Alman politikacı İncirlik'teki Alman askerlerinin geri çekilmesini veya başka bir ülkede konuşlandırılmasını istemişti. Türkiye, geçen yıl haziran ayında Almanya’nın Ermeni soykırımını tanımasının ardından, Alman vekillerin İncirlik Üssü’ne girişine uzun süre izin vermemişti. Halen İncirlik Üssü'nde keşif uçuşu yapabilen Tornado tipi uçaklar ve Airbus A400M tipi nakliye uçağı ile 200 asker bulunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG