Erişilebilirlik

Türkiye Alman Milletvekillerine İncirlik İzni Vermedi


Türkiye'nin Adana'daki İncirlik Askeri Hava Üssü'nü ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerine izin vermemesi iki ülkeyi yeni bir krizin eşiğine getirdi.

Federal Parlamento Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, Türk yetkililerin gerekli koşulların oluşmadığını neden göstererek, ziyareti iptal ettiklerini bildirdi. Helmich, komisyon üyesi bir grup milletvekilinin yarınki 16 Mayıs Salı günü İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmeyi planladıklarını, oradaki askerlerinin çalışma ve yaşam koşullarıyla ilgili bilgi almak istediklerini, ayrıca üssün Türk komutanı ile görüşme gerçekleştirmeyi amaçladıklarını duyurmuştu. Komisyon Başkanı Hellmich, ziyaret için Türk yetkililerin henüz onay vermediğini açıklayarak, son anda ziyaret izni verileceğine inandığını söylemişti.

Bugün Federal Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Martin Schaefer tarafından yapılan değerlendirmede, ziyaret izni verilmemesi ‘kabul edilemez bir tavır’ olarak tanımlanırken, bakanlığa yakın çevreler karara tepki olarak Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden çekilmesi için çalışmaların başlatılıdığını aktardı.

Önümüzdeki iki hafta içinde İncirlik'e alternatif olarak Alman askerlerinin konuşlandırılabileceği üslerin belirleneceği, Berlin’in bu sert tepkisi sonrasında Türkiye’nin tavrının değişebileceği tahmin ediliyor.

AK Partili bazı siyasetçilerin Almanya’daki referandum kampanyası etkinliklerinin iptal edilmesi üzerine iki ülke arasında başlayan gerginlik nedeniyle koalisyon partilerinden ve muhalefetten politikacılar Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden çekilmesini talep ederek, Kuveyt, Ürdün ve Kıbrıs'daki çeşitli üslerin kullanılabileceğini belirtmişlerdi.

Son olarak İngiltere'nin başkenti Londra'da geçen hafta düzenlenen Uluslararası Somali Konferansı'nda Başbakan Binali Yıldırım'la konuyu ele alan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, federal milletvekillerinin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etme hakları olduğunu öne sürmüş, ancak Yıldırım’ın şu an bu yönde bir iznin söz konusu olmadığını ifade ettiği öğrenilmişti.

Alman diplomatik çevreler, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında bazı Türk askerleri ve ailelerinin Almanya’ya iltica başvurusunun kabul edilmesine tepkiyi Türkiye’nin tavrına neden olarak tanımladılar. Almanya’daki NATO karargahlarıında görevli bazı Türk subayların yanı sıra Berlin Büyükelçiliği'ndeki bazı askeri ataşelerin de Almanya'dan sığınma talep ettiği ve taleplerinin kabul edildiği yönündeki haberler, Ankara’nın sert tepkisine neden olmuştu.

Türkiye, geçen yıl Alman Meclisi’nin Haziran ayı başında aldığı Ermeni soykırımını tanıyan kararına da tavır koyarak, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemiş, ancak Başbakan Merkel’in bu kararın hukuki bağlayıcılığı olmadığını açıklamasının ardından, ziyarete yeşil ışık yakmıştı. Daha sonra, İncirlik'ten havalanan Alman uçaklarının, Suriye ve Kuzey Irak'ta IŞİD'e karşı yürüttüğü istihbarat faaliyetleriyle ilgili bilgilerin Türkiye ile paylaşılmaması da iki ülke arasında krize yol açmıştı.

İncirlik Üssü’nde halen 240 Alman askeri görev yapıyor ve NATO operasyonları kapsamında, ‘Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü kameraları ile IŞİD hedefleri üzerinde keşif uçuşları yapan altı Tornado tipi savaş jeti bulunuyor. Alman birliği bir yakıt ikmal uçağı ile de müttefiklere destek sağlıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG