Erişilebilirlik

Türkiye Akdeniz'e Yeniden Sondaj Gemisi Gönderdi


Türkiye, iki yıl aradan sonra Doğu Akdeniz'de hidrokarbon sondaj çalışmalarına yeniden başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni sondaj gemisinin Kıbrıs tarafından da üzerinde hak iddia edilen suların dışında faaliyet göstereceğini söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 55 kilometre açığında faaliyet yürüteceğini bildirdi.

Abdülhamid Han sondaj gemisinin Mersin'in Taşucu limanından demir alması töreninde konuşan Erdoğan, "Akdeniz'de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin veya icazet almaya ihtiyacımız yoktur" ifadelerini kullandı.

Geminin Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmaları yürütmek üzere denize açılması, Türkiye ve Yunanistan arasında uzun zamandır devam eden gerginliklerin yeniden tırmandığı döneme denk geldi. Erdoğan, Atina'yı, Ege Denizi'nde askerden arındırılmış statüye sahip adaları silahlandırmakla suçladı. Atina bu suçlamayı reddetti.

Doğu Akdeniz'de son on yılda doğalgaz bulunması, bölgeyi Avrupa için alternatif bir enerji kaynağı haline getirdi. Ancak doğal kaynaklar üzerindeki hak iddiaları, komşu ülkeler arasında anlaşmazlıkların baş göstermesine neden oluyor.

Atina: "Durumu dikkatle takip ediyoruz"

Yunan hükümetinden bir sözcü, Atina'nın durumu dikkatle takip ettiğini söyledi.

Sözcü Giannis Oikonomou, "Uyanık olmalıyız. Bölgemizde istikrar olması için, uluslararası hukuku ve kendi egemenlik haklarımızı tam olarak savunmak için gerekeni her zaman yapıyoruz" dedi.
Ankara'dan yapılan açıklamaya göre 238 metre uzunluğundaki Abdülhamid Han gemisi, Türkiye'nin sahip olduğu en büyük ve teknolojik açıdan en gelişmiş derin deniz sondaj gemisi olma özelliğine sahip.

Türkiye, 2020 yılı Eylül ayında sondaj gemisi Yavuz'un limana çekilmesinden bu yana Doğu Akdeniz'e sondaj gemisi göndermemişti.

Yavuz, Fatih ve Kanuni sondaj gemileri, Türkiye'nin 540 milyar metreküp hacimli doğalgaz rezervi bulduğu Karadeniz'de faaliyet gösteriyor.

Türkiye, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için neredeyse tamamen ithal enerji ürünlerine bağımlı. Küresel enerji fiyatlarının yükselmesi, hükümetin cari açığı kapatma planını rayından çıkardı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG