Erişilebilirlik

Türkiye ‘Afrin’ İçin Rusya ve İran’ın Desteğini Alabilir mi?


Çavuşoğlu ve Lavrov Aralık 2016'da Moskova'da bir araya gelmişti
Çavuşoğlu ve Lavrov Aralık 2016'da Moskova'da bir araya gelmişti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 50. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısına katılmak için gittiği Filipinler’in başkenti Manila’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı görüşmede Suriye’de sağlanan ateşkes ortamının ülke genelinde güçlendirilmesi ve siyasi çözüm sürecinin oluşturulması konularının ele alındığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Manila’da yaptığı açıklamada Çavuşoğlu ile Astana Süreci’nde varılan anlaşmaların yerine getirilmesini görüştüklerini söyledi. Lavrov, “Rusya, Türkiye ve İran temsilcilerinin 8-9 Ağustos’ta Tahran’da yapacağı görüşmenin hazırlanmasını da ele aldık. Bu görüşmenin gündeminde çatışmasızlık bölgelerinin ileride de pekiştirilmesi yer alacak" dedi.

Tahran görüşmeleri öncesinde Türkiye’nin YPG rahatsızlığı ise devam ediyor. YPG’nin Suriye’de Kürt koridoru kurmasına izin vermeyeceğini her fırsatta vurgulayan Türkiye, Afrin operasyonu konusunda ABD’den bu konuda bugüne kadar olumsuz mesajlar aldı. İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Bora Bayraktar, Türkiye’nin bu konudaki ısrarının süreceği kanaatinde.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, “ABD’nin Türkiye’nin Afrin harekatına karşı olduğu açık. Ancak bana kalırsa sınırlı da olsa bir Afrin harekatı Türkiye’nin gündeminde. Hedefi Halep-Afrin yolunun denetime alınması olan bir harekatın bu ay sonuna kadar olabileceğini düşünüyorum. Tahran’daki görüşme bu açıdan da önemli. Türkiye, çatışmasız bölgeler konusunda vereceği destek karşılığında İdlib konusunda bir destek isteyebilir. İran’ın başkentinde Türkiye, İran ve Rusya arasında yeni bir mutabakat ve safları sıklaştırma olabilir” dedi.

Dr. Bayraktar: Türkiye-ABD ittifak ilişkisi bu şekilde beş on yıl daha devam edemez

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi’ne göre, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ise belki hiç olmadığı kadar olumsuz seyrediyor:

“En son İdlib meselesi sırasında Washington’dan gelen açıklamalar Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak ilişkilerinin ne denli sıkıntıda olduğunu gösteriyor. Bana kalırsa bu ittifak ilişkisi bu şekilde beş, on yıl daha devam edemez. İdlib’te yaşananlar bana kalırsa Türkiye’nin büyük bir başarıyla icra ettiği Fırat Kalkanı Harekatı’nı boşa çıkarmayı ve Kürt koridorunu Afrin’e kadar uzatmayı hedefliyor. Amerika Birleşik Devletleri sanki PYD koridorunu canlandırmayı hedefliyor.”

Dr. Keleşoğlu: “Rusya’nın müttefikleri Türkiye’nin Afrin harekatına rıza göstermez”

Uluslararası ilişkiler uzmanı Erhan Keleşoğlu ise Türkiye’nin Afrin operasyonu konusunda İran ve Rusya’yı ikna etmesinin kolay olmadığı kanısında.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Dr. Keleşoğlu, “Suriye ordusu, her geçen gün güç kazanıyor. Şimdi Deyrüzzor’a doğru yürüyor. Gücünü ülkenin doğusunda da pekiştiriyor. Suriye rejimi Türkiye’nin kendi ülkesinin kuzeyinde güç kazanmasını istemeyecektir. Bu konuda yalnız Suriye değil İran’ın da Rusya’ya baskı yapması söz konusu olacaktır. Rusya’nın müttefikleri Türkiye’nin at oynatmasına rıza göstermeyeceklerdir. Gazeteci Robert Fisk, Rakka operasyonu sırasında YPG ile Esat rejiminin irtibat ofisi kurduğunu yazdı. Buna dikkat çekmek isterim” dedi.

XS
SM
MD
LG