Erişilebilirlik

Türkiye Adına Gizli Lobicilik Davasında Erteleme Talebi


 Michael Flynn’in eski iş ortağı İran asıllı Bijan Refikyan’ın (Bijan Kian)
Michael Flynn’in eski iş ortağı İran asıllı Bijan Refikyan’ın (Bijan Kian)

Başkan Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in eski iş ortağı İran asıllı Bijan Refikyan’ın (Bijan Kian) avukatları Şubat ayındaki duruşmanın ertelenmesini istediklerini belirttiler. Refikyan, gizlice Türkiye adına lobi yapmakla suçlanıyor.

Reuters’ın haberine göre, Virginia eyaletindeki duruşma sırasında Refikyan’ın avukatı Robert Trout, bugün teslim edilen yeni kanıtları değerlendirmek içinek süreye ihtiyacı olduğunu söyledi ve yargıçtan 11 Şubat’taki duruşmayı Eylül ayına ertelemesini talep etmeyi planladığını kaydetti.

Eski bir banka yöneticisi ve Flynn Intel Danışmanlık Grup’unun ortak kurucu Refikyan, Türkiye’nin 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğuFethullah Gülen’i itibarsızlaştırmak ve Amerika’dan Türkiye’ye iadesini sağlamak için Türkiye adına gizlice lobi yapmakla suçlanıyor.

Refikyan, Aralık ayında Türk-Hollandalı işadamı Ekim Alptekin’le birlikte lobi faaliyetlerini ifşa etmemek ve işleriyle ilgili yalan söylemekle suçlanmıştı.

Refikyan, yabancı bir ajan şeklinde hareket etme ve gizli anlaşma yapmak suçlamalarıyla karşı karşıya. Alptekin’e ise 6 suçlama yöneltildi. Refikyan ve Alptekin suçlamaları reddediyor.

Refikyan’a yönelik suçlama, Flynn’in Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller tarafından Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI)yalan söylemekle suçlanmasından bir yıl sonra geldi. Başkan Donald Trump, Flynn’i 2017’nin ilk günlerinde görevden almıştı. Özel savcıyla anlaşması gereği Flynn, Türkiye adına lobi faliyetleri konusunda yalan söylediğini de kabul etmişti.

Refikyan’a yönelik suçlamalar Mueller tarafından değil Virginia’daki savcılar tarafından yöneltildi.

Bununla birlikte savcı James Gillis, davayla ilgili kanıtların önemli bir bölümünün Mueller’ın ofisinden geldiğini kaydetti.

Geçen ay Washington’da federal yargıç Flynn’i sert biçimde eleştirmiş ve cezasını açıklamayı savcılara yardımı sona erinceye kadar ertelemişti.

Flynn’in Refikyan’a karşı tanıklık edip etmeyeceği ise henüz belli değil.

Trout, savunması çerçevesinde ülke dışından kanıt arayabileceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG