Erişilebilirlik

“Türkiye-ABD Ticari İlişkileri Geliştirilmeli”


'Türkiye-ABD Ticari İlişkileri Geliştirilmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, başkent Washington’da işadamlarına seslenerek, Türkiye’yle Amerika arasında sağlam siyasi ilişkiler olduğunu belirtti, bunun gibi ticari bağların da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ABD Ticaret Odası ortaklığında gerçekleşen Türkiye Yatırım Haftası kapsamında başkent Washington’da işadamlarına seslendi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Amerikan Ticaret Odası’nın onuruna verdiği akşam yemeğinde Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için merkez haline geldiğini belirterek, uluslararası şirketlerin yalnızca iç pazara değil; Ortadoğu, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa gibi geniş coğrafyalara buradan açıldığını vurguladı.

Ali Babacan: “Dünya Bankasının özel sektör yatırımları konusunda çalışan ayağı olan Uluslararası Finans Kurumu IFC, Washington’dan sonra ilk dış merkezi olarak İstanbul’u seçti. Microsoft’un bölge merkezi İstanbul’da. Coca-Cola, Hindistan dahil 92 ülkeyi Türkiye'den yönetiyor.”

Konuşmasında Türk-Amerikan ticari ilişkilerinin geliştirilmesi çağrısında bulunan Babacan, bölgesel ve küresel konularda birçok alanda işbirliği yapan ve güçlü ilişkilere sahip olan iki ülkenin ekonomik alanda aynı başarıyı gösteremediğini vurguladı.

Ali Babacan: “Siyasi ilişkilerimiz son derece güçlü. Savunma ve güvenlik ilişkilerimiz de güçlü. NATO’da birlikte hareket ediyoruz, fakat ticari ve ekonomik ilişkilerimizde geride kaldık.”

Konuşmasında, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesinin gerekliliğini sık sık vurgulayan Başbakan Yardımcısı Babacan, Amerika ve Avrupa Birliği arasında gerçekleştirilen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasını tarihi bir adım olarak gördüklerinin altını çizerek, “Bu sürecin dışında bırakılmak istemeyiz” dedi.

Ali Babacan: “Bizim AB ile hali hazırda gümrük birliği anlaşmamız var. Bu statü sayesinde eşsiz bir konuma sahibiz. Amerika ile de, tıpkı AB ile yaptığı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı gibi, bu ortaklığı tamamlayacak paralel bir sürece sahip olmak isteriz.”

Toplantıda konuşan ABD Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı Myron Brilliant da serbest ticaret anlaşmasını geliştirme konusunda çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Myron Brilliant: “Amerika ile Türkiye arasında gelişmiş ticari ilişkiler ve yatırım teşviki uygulamalarını hayata geçirmek zorundayız. Türkiye ile ilişkileri geliştirmek için somut politikalar gerekli. Biz Türkiye ile cesur, iddialı bir çalışma arzu ediyoruz. Tüm fırsatları değerlendirmek istiyoruz. Bu fırsatların en önemlilerinden biri de serbest ticaret anlaşmasıdır. Bu anlaşma iki ülkenin de çıkarına olacaktır. İki ülke ilişkilerini geliştirmek için en doğru yol budur.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye’de özel sektörün çok dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirterek, Amerikan şirketlerini Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu: "Türkiye'ye gelin ve istikrarlı, büyüyen ve talebi yüksek ekonomiden yararını görün."
  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG