Erişilebilirlik

Türkiye: “ABD’nin Saldırısını Olumlu Buluyoruz”


Türkiye, ABD’nin Suriye rejimine ait askeri üsse havadan saldırı düzenlenmesini olumlu karşıladığını açıklayarak ancak sonrasında neler yapılacağına ilişkin izlenecek yol haritasına dikkat çekti.

Türk hükümetinden konuya ilişkin ilk tepki, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş, bugün sabah katıldığı TV programında, geçmişten bugünü rejim eliyle kimyasal silah kullanımlarını hep gündeme taşıdıklarını ancak bugüne kadar adım atılmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Laf değil icraat görmek istiyoruz” sözünün anımsatan Kurtulmuş, ABD’nin operasyonu sonrasındaki izlenmesi gerektiğini düşündüğünü politikaya ilişkin özetle şunları ifade etti:

“ABD tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz. Bir an evvel Suriye'de önce Esed rejiminin bu barbarlığının durdurulması lazım. Bir an evvel Suriye'de başlatılmış olan barış sürecinin hızlandırılması ve empoze edilmiş bir barış değil, Suriye'de bu kadar acı çeken halkın bütün kesimlerinin kabul edebileceği adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederim ki ABD'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esed rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar.”

Suriye’deki süreçte Rusya’nın kazanan taraflardan birisi olduğunu ve buna karşın ABD ile Avrupa’nın kararsızlık yaşadığını anlatan Kurtulmuş, Türkiye’nin ise Fırat Kalkanı Operasyonu ile kendi işini hallettiğini ancak ABD’nin de bir an önce Suriye politikasını kesinleştirmesi gerektiği yönündeki görüşlerini aktardı.

Kalın: “Önemli bir adım”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Kalın, açıklamasında, Kurtulmuş gibi ABD’nin tavrını olumlu gördüklerini belirterek, şunları dile getirdi:

“Amerika Birleşik Devleti tarafından Humus’ta bulunan Şaryat Hava Üssü’ne yönelik bu sabah gerçekleştirilen hava saldırısını, Esed rejiminin savaş suçlarına karşı verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendiriyoruz. Salı günü İdlib’de yaşananlar, eli kanlı Esed rejiminin siyasi geçiş sürecini ve ateşkes çabalarını hiçe saydığını yeniden göstermiştir. Bu tür saldırılardan kaçan 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye olarak bu saldırıyı bir kez daha kınıyoruz. Şayrat Hava Üssü’nün kullanılamaz hâle getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adımdır. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Suriye’deki insani krizin sona erdirilmesi adına uluslararası toplumun birlik içinde hareket etmesi önem arz etmektedir.”

Çavuşoğlu: Güvenli bölgeleri genişletmeliyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, halk oylaması çalışması yürüttüğü Alanya’da açıklama yaptı. Çavuşoğlu, “ABD’nin bu müdahalesini biz yerinde buluyoruz ve destekliyoruz. Suriye içinde güvenli bölgeler her zamankinden daha fazla önem arz etmiştir. Bu güvenli bölgeleri genişletmemiz lazım” dedi.

Çavuşoğlu: Güvenli Bölgeleri Genişletmeliyiz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

ABD’nin operasyon öncesi koalisyona bilgi verdiğini kaydeden Çavuşoğlu, ayrıca ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın ile temas halinde olduğunu da açıkladı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Suriye rejiminin insanlık vicdanı önünde ve ilgili uluslararası kuruluşların tespitleriyle sabit, altı yıldır gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla işlediğiinsanlık ve savaş suçlarının son örneğini teşkil eden Han Şeyhun kimyasal saldırısı sonrasında, ABD'nin sabaha karşı rejimin Şayrat askeri üssüne yaptığı operasyonuson derece olumlu karşılamaktayız. Benzer suçların cezasız kalmaması ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesi yönünde atılacak adımlarTürkiye’nin tam desteğine sahip olacaktır” denildi. Türkiye’nin uluslararası toplumla birlikte çalışmayı sürdüreceğini de vurgulandı.

Ankara'da protesto

Bu arada Ankara’da İran ve Rusya büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri düzenlendi. Protestocular tabutlar taşıyarak iki ülkenin büyükleçiliklerinin önüne yürüdü. Protestocular iki ülkeyi Suriye ile işbirliği yapmakla suçladı.

Ankara'da Rusya ve İran Protestosu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG