Erişilebilirlik

Türkiye: ‘ABD-İran Gerginliğindeki Tırmanıştan Endişeliyiz’


Türkiye, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesi konusunda "Bölgede tırmanan ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyuyoruz" açıklaması yaptı.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'ta yaşanan çatışma ortamı ve Süleymani'nin ölümü konusunda yazılı açıklama yapıldı. Türkiye'nin bölgede ABD ile İran arasında gittikçe tırmanan gerilimden derin endişe duyduğu vurgulanan açıklamada, "Özellikle Irak’ın çatışma alanı haline getirilmesinin hem Irak’ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarına zarar vereceği uyarısını kuvvetle tekrar vurguluyoruz. Bu çerçevede, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve beraberindekilerin bulunduğu konvoya yönelik bugün sabah saatlerinde Bağdat’ta gerçekleştirilen ABD hava operasyonunun bölgedeki güvensizlik ve istikrarsızlığı artıracağı aşikardır. Bölgemizde istikrarı tehdit eden bu gibi tırmandırıcı adımların şiddet sarmalını artıracağı ve bu durumdan tüm tarafların zarar göreceği bilinmelidir" denildi.

Açıklamada, "Türkiye'nin bölgede dış müdahalelere, suikastlara ve mezhepçi çatışmalara her zaman karşı olduğu" da ifade edildi. Bu bakımdan Türkiye'nin "tüm tarafları sağduyu ve itidal içinde hareket etmeye, bölgemizin barış ve istikrarını tehlikeye atacak tek taraflı adımlardan kaçınmaya ve diplomasiye öncelik vermeye davet ettiği" duyuruldu.

CHP: “Süleymani'nin öldürülmesi büyük sorunların başlangıcı olabilir”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Kasım Süleymani'nin öldürülmesi büyük sorunların başlangıcı olabilir. Umarım Ortadoğu uçuruma sürüklenmez" dedi.

Kılıçdaroğlu, TV kanalları Ankara temsilcileriyle toplantısında, ABD'nin Irak'ı vurmasından sonra İran'ın bölgede etkili bir güç olmaya başladığını kaydetti. Bu süreçte Kasım Süleymani'nin IŞİD gibi örgütlerle ciddi mücadele yürüttüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, "Süleymani'nin öldürülmesi Ortadoğu'da büyük ve yeni sorunların başlangıcı olabilir" yorumunu yaptı. Kılıçdaroğlu, hem İran'ın hem Amerika'nın sağduyulu hareket etmesini temenni ettiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da Türkiye'nin dış politikası konusunda seslenerek, "Bizim Erdoğan'dan beklentimiz Ortadoğu politikalarında daha itidalli bir tutum takınmasıdır, Türkiye'yi Ortadoğu ateşinden uzak tutmasıdır. Silahların değil aklın, mantığın, duyguların hakim olması gerekir. Buna ihtiyaç vardır" diye konuştu.

İbrahim Kalın
İbrahim Kalın

Kalın: Bütün tarafları sağduyu içinde hareket etmeye davet ediyoruz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Süleymani'nin öldürülmesine ilişkin, Türkiye olarak bütün tarafları sağduyu içinde hareket etmeye, gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ettiklerini bildirdi.

Kalın, "Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği gibi bölgede son dönemde peş peşe yapılan hatalar, mezhepçi tutumlar ile dış müdahalelerin küresel barış ve istikrarı tehdit ettiğini" söyledi. Kalın, Irak ekseninde ABD ve İran hattındaki gelişmeler için özetle şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle komşumuz Irak'ın bir gerilim, istikrarsızlık ve nüfuz elde etme alanı haline gelmesinden büyük endişe duyuyoruz. Bu çerçevede İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'ye ve beraberindekilere yönelik yapılan saldırı, bölgede yeni gerilim ve çatışmaları tetikleyecektir. Türkiye olarak bütün tarafları bir kez daha sağduyu içinde hareket etmeye ve gerilimi daha da artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Ülkemiz, bölgesel ve küresel barışı teminat altına almak için diplomasinin bütün imkanlarını en geniş şekilde kullanmaya devam edecektir."

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG