Erişilebilirlik

Türkiye: ‘ABD'yle İlk Görüşme Olumlu Geçti’


Ankara - Washington hattında yaşanan kriz nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyetle Ankara’da yapılan görüşmelere ilişkin olarak Türkiye’den ilk görüşmenin olumlu geçtiği yolunda açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Cohen ve beraberindeki heyet, önceki gün Ankara’ya gelmişti. Heyet, bugün saat 10.00’dan itibaren Türk Dışişleri Bakanlığı’ndaydı. ABD Heyeti, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki Türk heyetiyle iki ülke arasında vize başvurularının askıya alınmasına neden olan süreci ele aldı.

Edinilen bilgiye göre, Cohen başkanlığındaki heyet ile Gün başkanlığındaki Türk heyeti arasındaki ilk görüşme, saat 15.00 civarı sona erdi. Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, görüşmenin olumlu geçtiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, TRTWorld canlı yayınında, ABD heyeti ile yapılan müzakereye ilişkin "Görüşmeler iyi gidiyor. Sorunun kısa sürede çözüleceğine inanıyorum" dedi.

“Türkiye dayatmalara boyun eğmez”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD heyetiyle görüşmelerin başladığı dakikalarda “önşartsız müzakere” mesajı verdi.

Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva'yla ortak basın toplantısında ABD’yle müzakere sürecini yorumladı. Çavuşoğlu, "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır" dedi.

ABD ile ortak komite kurulabilir

Türk Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre; bugünkü görüşmede, İçişleri ve Adalet bakanlıkları müsteşar yardımcıları da hazır bulundu. Heyetler arası görüşmede, vize prosedüründe normale dönülmesi için temasları sürdürme kararı alındı. ABD ile adli ve güvenlik konularında bir Ortak Çalışma Komitesi kurulması konusu da yapıcı şekilde değerlendirildi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG