Erişilebilirlik

“Türkiye, AB’nin Beklediği Her Şeyi Yapmak İstemiyor”


“Türkiye, AB’nin Beklediği Her Şeyi Yapmak İstemiyor”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Türkiye'nin yaklaşık 30 yıldır beklediği vize serbestisinde ipler yeniden gerildi. AB’nin Terörle Mücadele Yasası’nın düzeltilmesi talebine, Cumhurbaşkanı karşı çıkıyor. Gerilen ikili ilişkileri Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Murat Bilhan Amerika’nın Sesi’nden Tan Çetin'e değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu’nun vize serbestisi için “Türkiye'nin Terörle Mücadele Yasası’nı AB'ye uyumlu hale getirmesi gerekli” açıklamasına tepki göstermiş ve "Biz yolumuza gidiyoruz sen de yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş," demişti. Erdoğan daha sonra tonunu biraz daha sertleştirerek, “Bana bak, siz ne zamandan beri Türkiye’yi idare ediyorsunuz?” diyerek sert tavrını sürdürdü.

AB Komisyonu, organize suçlar ve Terörle Mücadele Yasası’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadı ve Avrupa ülkelerindeki uygulamalar dikkate alınarak gözden geçirilmesini istiyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un, 72 kriterin tamamı yerine getirilmeden Türk vatandaşlarına vize muafiyetinin AP gündemine alınmayacağını açıklamasının ardından, AB Bakanı Volkan Bozkır, "Karşılıklı güvene dayalı yaptığımız tüm anlaşmalar tehlikede" şeklinde açıklama yaptı.

Şu an için soruna bir çözüm bulamadıklarını belirten Schulz, "AB Komisyonu’nun gönderdiği taslak 72 kritere dayanıyor. Türkiye bu şartların tamamını yerine getirmiş değil. Bu yüzden süreci durdurdum. Türk tarafı için açık bir seçeneği her zaman bulundurmalıyız. Parlamento ve hükümetin alacağı kararlar olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin yeniden gerilmesine neden olan vize serbestisi konusunda görüşlerine başvurduğumuz emekli Büyükelçi ve Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Murat Bilhan şu değerlendirmelerde bulundu: “Terör konusu Türkiye’nin sinir uçlarına dokunuyor. Türkiye’nin başında IŞİD gibi diğer ülkeleri de tehdit eden terör örgütlerinin haricinde, sadece Türkiye’nin başına bela olan, başka hiçbir ülkenin hissetmediği bir terör örgütü var. Bizim canımızı yakan ve içeride kan döken, yaklaşık 40 yıldan beri Türkiye’ye zarar veren bir örgüt. Bu terör örgütü Türkiye dışında başka hiçbir ülkeye zarar vermediği için diğer ülkelerinde umurunda değil. Bu terör örgütünün Türkiye’nin içindeki işlemleri yavaş yavaş hükümet düzeyinde kontrol altına alınmaya başlanmışken ve başarıya ulaşması muhtemelken, AB’nin siz bu mücadeleden vazgeçin, sadece size silah çekenleri vurun şeklindeki tavrı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı rahatsız etti.”

Murat Bilhan, AB’nin Türkiye’den beklediği diğer kriterlerin, Türkiye açısından pek sorun teşkil etmediğini ancak terörle ilgili maddenin tarifi konusunda Türkiye’nin geri adım atacak konumda olmadığını ifade etti: “Gerçekçi olarak bakarsak AV birşeyler yağma ihtiyacında ve bunu belli ediyor ve mesaj olarak da veriyor. Ama, Türkiye, Avrupa’nın kendisinden beklediği herşeyi yapmak istemiyor. Özellikle, Türkiye’nin terörle ilgili maddede tanım konusunda geri adım atacak konumu yok.”

“Türkiye elini çabuk tutmalı”

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Bilhan’a göre, Türkiye’deki terör olaylarının bir an önce bastırılması, her gün gelen şehit haberlerinin son bulması ve terörist faaliyetlerin engellenmesi durumunda Türkiye, AB’nin kendisinden beklediği kriterleri yerine getirme noktasında çok önemli bir adım atmış olacak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG