Erişilebilirlik

Türkiye ve AB Göçmenlerin İnsan Haklarını Korumalı


Birleşmiş Milletler uzmanı Francois Crepeau, Türkiye’yle Avrupa Birliği’nin göçmenlerin insan haklarına daha fazla özen göstermesi çağrısında bulundu.

Göçmenlerin insan haklarına öncelik verilmesi gerektiğini savunan BM özel raportörü Crepeau, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye bu konuda yaptığı yardımın ağırlıklı olarak sınır güvenliği odaklı olduğunu, göçmenlerin insan haklarının korunmasına dikkat edilmediğini söyledi.

Beş günlük Türkiye ziyaretini tamamlayan Crepeau, göçmenlerin Türkiye’de alıkonması konusunda kaygılar bulunduğunu; Türkiye – Yunanistan sınırının Avrupa’da yasadışı göçün en önemli geçiş noktalarından biri olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan uzman, Türkiye’nin Avrupa’yla Asya arasındaki en önemli geçiş noktası olmasına rağmen yasadışı göçü önlerken göçmenlerin insan haklarından ödün verilmemesi gerektiğini kaydetti. Crepeau, Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğine ağırlık vermesiyle gözaltı sayılarının arttığına dikkati çekti. Crepeau şöyle konuştu: “Gözaltı merkezlerinde insan hakları standartlarının korunması konusunda ısrar ediyorum ve gözlemlemeleri için kuruluşlara serbest erişim sağlanmalı.”

Aileler ve çocuklar dahil savunmasız göçmenlerin alıkonması konusunda kaygılar bulunduğunu söyleyen Crepeau, alternatifler üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti.

BM özel raportörü Francois Crepeau, Avrupa Birliği’nin sınırlarının nasıl korunduğu konusunda araştırma yapıyor. Crepeau bulgularını önümüzdeki yıl Haziran ayında BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG