Erişilebilirlik

Türkiye 770 Kişinin Mal Varlığını Dondurdu


Resmi Gazete’de Cuma günü yayınlanan karara göre Türkiye, teröre finansman sağladıkları gerekçesiyle toplam 770 kişi ve ABD’deki bir vakfın mal varlığını dondurdu.

Merkezi Chicago kentinde bulunan Niagara Vakfı'nın varlığı, ABD’de yaşayan din adamı Fethullah Gülen’le bağlantıları nedeniyle donduruldu. Türkiye, Gülen’i 2016'daki darbe girişimini düzenlemekle suçluyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzalı kararda, 400'den fazla kişinin mal varlığının Gülen'le bağlantıları nedeniyle dondurulduğu bilgisi yer alıyor.

Ayrıca, kararda yer alan kişi ve kurumların, teröre finansman sağlama suçu başlıklı maddelerde yer alan fiillerle para temini ve tahsili yasaklanan fiiller gerçekleştirdikleri yönünde makul gerekçelere dayanılarak mal varlıklarının dondurulduğu belirtiliyor.

Karara göre, mal varlıkları dondurulanlar arasında yasadışı PKK ve IŞİD ile bağlantılı olmakla suçlanan 200'den fazla kişi de bulunuyor.

Kararda mal varlıkları dondurulanlar listesine, “FETÖ/PDY” üyeliğinden 454 kişi ve bir tüzel kişi, “PKK/KCK” üyeliğinden 108 kişi, “dini istismar eden terör örgütleri” üyeliğinden 119 kişi ve “sol terör örgütleri” üyeliğinden dolayı da 89 kişi dahil edildi.

Kimlerin mal varlıkları donduruldu?

Kararda en fazla Fethullah Gülen Cemaati’nin üyeleri yer aldı. FETÖ/PDY başlığı altında ilan edilen listede kamuoyunun yakından bildiği isimler de var. Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının savcılarından, FETÖ davalarının tutuklu sanığı Zekeriya Öz, darbe girişiminin ardından Akıncı Üssü’nde yakalandıktan sonra serbest bırakılan ve Almanya’ya kaçan Adil Öksüz, gazeteciler Adem Yavuz Arslan, Cevheri Güven, Tarık Toros, yazar Tuncay Opçin ile bir dönem Diyarbakır Adliyesi'nde görev yapan hakim Dündar Örsdemir de listeye giren isimler arasında yer alıyor.

Kararda “dini istismar eden terör örgütleri” başlığı altında mal varlıkları dondurulan Hizbullah yönetici ve üyelerinin isimlerine yer verildi. Listenin ilk sıralarında, örgütün yöneticilerinden Edip Gümüş, İsa Altsoy, Cemal Tutar gibi isimler bulunuyor. 17 Ocak 2000'de İstanbul Beykoz'daki hücre evine düzenlenen ve örgüt lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldürüldüğü operasyonda yakalanan Edip Gümüş ile Cemal Tutar, Türk Ceza Kanunu'nda yapılan, mahkeme kararı olmaksızın tutuklu kalma süresini 10 yıl ile sınırlayan tasarı değişikliği doğrultusunda, 4 Ocak 2011'de tahliye edildi. Sanıklardan Mehmet Varol ile birlikte adli kontrol kapsamında tahliye edilen Gümüş ve Tutar, ortadan kayboldu.

Listede yer alan isimlerden biri de İsa Altsoy. Altsoy, Velioğlu’nun öldürülmesinin ardından örgütün yönetimine getirildi. Nerede olduğu bilinmeyen Altsoy’un Türkiye’deki malvarlığı da donduruldu. 2000 yılında Türkiye genelinde Hizbullah’a karşı operasyonlarda yakalananların yargılandığı Hizbullah Ana Davası sanıklarından Fuat Balca, Mahmut Demir, Kemal Gülşen gibi isimler de mal varlıkları dondurulanlar arasında.

Listede dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’a düzenlenen suikasta karıştıkları gerekçesiyle yakalanan ve yargılanan isimler de yer aldı.

Mal varlıkları dondurulanlar arasında Adıyaman ve Gaziantep’ten çok sayıda IŞİD üyesi de bulunuyor. Listede 15 Kasım 2003’te İstanbul Neve Şalom Sinagogu ve Beth İsrael Sinagogu ile 20 Kasım 2003’te İngiliz Konsolosluğu ve HSBC’nin Levent’teki genel merkezine düzenlenen saldırılardan sorumlu tutulan ve Irak’ta öldürüldüğü sanılan El Kaide üyesi Gürcan Baç ile Türkiye’ye iade edilen Sadettin Akdaş ve Abdulkadir Karakuş da yer alıyor. Türkiye’nin başlarına ödül koyduğu El Kaide üyesi Ahmet Cemal Buğdaycı da listede yer alan isimler arasında.

Listede PKK bağlantısı nedeniyle mal varlıkları dondurulan 108 kişinin adı da var. Bu isimler arasında en dikkat çekeni, halen Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kardeşi Nurettin Demirtaş. 2007-2008 yılları arasında Demokratik Toplum Partisi (DTP) eş genel başkanı olarak görev yapan Nurettin Demirtaş, daha sonra PKK’ya katılmıştı.

Listenin ‘sol terör örgütleri’ başlığı altında ise 89 isme yer verildi. Listede yer alan isimler arasında DHKP-C kurucularından Zerrin Sarı, Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal, Suriye iç savaşında Şam rejiminin yanında savaşan Suriye Direnişi Grubu isimli örgütün lideri Mihraç Ural’ın adı öne çıktı.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG