Erişilebilirlik

Türk Siyasetçilerden Trump’a 'İnsan Hakları' Tepkisi


ABD Başkanı Donald Trump’un nüfuslarının çoğunluğu Müslüman olan ülkelere yasak kararı almasıyla ilgili olarak Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı ile resmi makamlardan henüz doğrudan tepki gelmedi. Ancak AKP’den bireysel nitelikte tepki açıklaması yapılırken; en sert tepki CHP’lilerce gösterildi.

Türkiye’de Trump’un imza attığı Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamesiyle ilgili olarak Başbakan Binali Yıldırım, sadece Ankara’nın Suriyeliler'e kapıyı nasıl açtığını vurgulayan açıklamalar yapmakla yetindi. Yıldırım, dünkü açıklamasında Trump’ın adını anmadan Türkiye’nin sığınmacı politikasını anımsattı. Yıldırım, “Kimse evlerini boşuna bırakmadı, hayatlarını kurtarmak için geldiler ve kapılarımızı onlara açtık, bunu yine yapacağız. Eğer ihtiyacı olan biri varsa hayatta kalmalarını sağlamak için onlara yardım eli uzatmamız gerekir. Sorunlara gözlerimizi kapatarak, duvarlar inşa ederek bir yere varamayız” dedi. Ancak Yıldırım, ABD veya Trump’ı hedef alan ifadeler kullanmadı.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise, henüz konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

AKP cephesinden Trump’ın uygulamasına tepki ise bireysel nitelikte oldu ve AKP’li TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’dan geldi. Aydın, TBMM’de gazetecilere, insanları tabiatları, inançları ve milletlerine göre sınıflandırma yaklaşımına karşı olduğunu söyledi. Aydın, ABD’deki yasak kararı için “İnsani de vicdani de değildir. Her millet ve inançtan suç işleyenler olabilir. Masum olanlar olabilir. Bu şekilde sınıflandırmak, insanlara ve ülkelere inançlara yaklaşımda bulunmak hakikaten son derece yanlıştır. Ama zannediyorum ki orada Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda zaten bu kararın iptal edileceğini dair bir açıklaması oldu diye biliyorum. Ama ne olursa olsun batı standartları bu kadar çifte standartla idare edilemez. Söz konusu Müslümanlar olunca maalesef her türlü işkence, eziyet, ayrışma ve ötekileştirmeyi masum gösteren onları adeta ülkelerine dair girişini yasaklayan bu zihniyeti çok yanlış bir zihniyet olduğunu, en kısa zamanda bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

CHP’nin sert tepkisi sürüyor

Ana muhalefet partisi CHP ise, Trump’ın yasaklama kararnamesine dünden itibaren sert açıklamalarla tepki göstermeyi sürdürüyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Trump’ın kararnamesini insanlığa aykırı bulduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu, Twitter’da şunları dile getirdi:

“ABD Başkanı Sayın Trump’ın nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarını belirli bir süre için ABD’ye almama kararı evrensel değerlere, temel insan haklarına ve yüzlerce yıllık mücadelelerle elde edilen insanlığın ortak kazanımlarına aykırıdır. Her egemen ülkenin kendi güvenliğini teröre karşı koruma hakkı vardır. Ancak, bir dine ve inanca dönük ayrımcı uygulamalar kabul edilemez. Aslolan terörün yoğunlaştığı ülkelerde istikrar, refah ve barışı sağlamak için çalışmaktır. Bu amaca ulaşılırsa zaten terör sorunu da mülteci sorunu da kaynağında çözülecektir. Bu bağlamda unutulmamalıdır ki başta dinimiz İslam olmak üzere, bütün inançlar ve dinler barışı, adaleti ve sevgiyi öğütler. Din, inanç, mezhep farkı gözeterek, ayrımcı politikalar izlemekse terörü besler. İnançları kullanarak teröre başvuranlarla, dünyadaki bütün ülkeler ortak mücadele etmelidir. Bir ülkeyi ve vatandaşlarını toptancı bir anlayışla terör şüphelisi olarak görmek çağ dışıdır. Bu bağlamda New York Federal Mahkemesi'nin kararnameyi askıya alan kararından memnuniyet duyuyoruz. CHP, mülteci üreten savaş politikalarının karşısında, göçmenlerin ve mültecilerin haklarını savunan milyonların yanındadır.”

Bugün de CHP’li grup başkanvekilleri, doğrudan Trump’ı hedef aldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sessizliğini de eleştirdi. Altay, “Her vesile ile Müslümanlık'tan söz eden Tayyip Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin üst düzey yöneticilerinin sessizliği düşündürücüdür. Hükümetin, Trump’ın son kararıyla ilgili tutarlı, onurlu bir tutum takınmasını beklemiyoruz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, insan haklarına aykırı ve Ortaçağ döneminden kalma yöntemler gibi sert ifadelerle tepki gösterdi. Özel, “Donald Trump’ın aldığı karar dışlayıcıdır, ötekileştiricidir. İtmeyle, kakmayla, aşağılamayla ve dışlamayla çözülmemiştir, böyle de çözülmeyecektir. Açıkça farklı bir ötekileştirme, farklı bir aşağılama, farklı bir itme kakma ve ortaya konanın tamamen Donald Trump’un zihnindeki çarpıklıklardan kaynaklı İslamofobik bir karardır. Bunun ne Amerika'ya, ne Ortadoğu'ya ne dünyaya barış getirmeyeceği de açıktır” dedi.

MHP’den “terör” anımsatmasıyla yorum

Trump’ın kararıyla ilgili olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den henüz açıklama gelmedi. Konuya ilişkin MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın, CNNTürk televizyon kanalına açıklaması oldu. Akçay, “terörle mücadele” gerekçesiyle bir takım güvenlik önlemleri alınmasını anlayabileceklerini, ancak sadece Müslüman ülkeleri kapsayan bir yasaklama kararını doğru bulmadıklarını vurguladı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG