Erişilebilirlik

‘Türkiye Gençlerin En Stresli Olduğu Ülkeler Arasında’


Küresel Gençlik Refah Endeksi’nin 2017 raporuna göre, 30 yaşın altındaki gençler, dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Ancak bu gençlerin refah seviyesi 2014’ten bu yana sadece yüzde iki iyileşti.

Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi konuk araştırmacılarından Ritu Sharma’ya göre, bu artış oranıyla gençlerin refah düzeyinin yüzde yüz artması, ancak yüzyılı aşkın sürede mümkün. Uzman, bunun acıklı bir durum olduğunu söylüyor.

Araştırma, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 70’inin yaşadığı 30 ülkedeki gençlerin durumunu inceliyor. Çalışmaya katılan 15-29 yaş arasındaki gençlerin verilerinden şu sonuçlara ulaşıldı:

  • Gençlerin sadece yüzde 11’i yüksek refah düzeyine sahip.
  • En yüksek refah oranı eğitim alanında görülüyor. Ancak yine de gençlerin çok azı iş yaşantısında ve hayatta başarılı olmaları için gereken eğitimi alabiliyor.
  • Her üç gençten ikisi hükümetlerinin onların istek ve ihtiyaçlarını önemsemediğini düşünüyor.
  • Gençlerin yüzde 74’ü istediği işi bulacağına güveniyor.
  • Gençlerin yüzde 65’i istediği kadar para kazanabileceğine inanıyor.
  • Gençlerin neredeyse yüzde 90’ı kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olması gerektiği görüşünde.
  • Gençler bilgiye telefonlarından erişiyor. Gençlerin yarısından azının evde internet erişimi var.
  • Çoğu erkek, milyonlarca genç sigara içiyor ya da tütün ürünleri kullanıyor.
  • Yollarda meydana gelen kazalar dünya genelinde genç ölümlerinin en önemli nedeni.
  • Gençler arasında intihar oranı her zaman yüksek.

Çalışmanın özetinde “Uluslararası toplum sürdürülebilir gelişme hedeflerini gerçekleştirmek için uğraşırken, çok sayıda genç hayati becerilerden, ekonomik fırsatlardan, yerel topluluklardan ve ulusal hükümetlerden kopuk yaşıyor” denildi.

Araştırma, genç neslin artan zorluklarla dolu bir dünyada başarılı olabilmesi için yatırım yapılması gereken alanları da belirliyor.

Küresel Gençlik Refah Endeksi, katılımcı ülkelerden 15-29 yaş arası gençlerin durumunu değerlendirmek için 35 göstergeden faydalanıyor.

30 katılımcı ülke, nüfus, veri erişilirliği, gelir seviyesi ve bölgesel dağılıma göre seçiliyor. Değerlendirme yapılırken kullanılan tüm veriler Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kurumlardan geliyor.

“Refah” kavramı, bir kişinin fiziksel ve akıl sağlığını, eğitim seviyesini, ekonomik konumunu, güvenliğini, özgürlüklere erişimini ve sivil hayata katılabilme yetisini içeren çok yönlü bir kavram olarak tanımlanıyor.

İsveç, listed 83 puanla birinci sırada yer alırken onu 81 ve 80 puanla Avustralya ve İngiltere izliyor. Almanya 78 puanla dördüncü, Amerika 73 puanla beşinci sırada yer alıyor. Türkiye ise 57 puanla genel listeye 20'nci sıradan girmiş.

Türkiye en yüksek puanı teknolojide aldı

Türkiye en yüksek puanı bilgi ve teknoloji alanında alarak bu alanda 12’nci sıraya yerleşmiş. Raporda Türkiye’deki bireylerin yüzde 78'inin internet kullandığı, gençlerin yüzde 56'sının evinde bilgisayar ve internet erişimi olduğu belirtiliyor.

Türkiye’nin en düşük sıralarda yer aldığı konularsa cinsiyet eşitliği ve vatandaşlık sürecine katılım. Türkiye’nin 24’üncü sırada olduğu bu kategoriler, kadınların toplumsal özgürlüklerinin az olmasından ve yüzde 10 oranında genç yaşta evlendirilmelerinden kaynaklanıyor.

Türkiye demokrasi konusunda 20’nci, kişi başına düşen gelir açısındansa 10'uncu sırada yer alıyor. Ancak gençler arasında işsizliğin yüzde 18’le oldukça yüksek olduğu ve eğitim almayan genç sayısının yüzde 25 gibi yüksek bir oranda olduğu görülüyor.

Gençlerin yüzde 61'i eğitim sisteminden memnun, ancak bu oran, araştırmanın ortalaması olan yüzde 71 seviyesinin altında kalıyor.

Gençlerin yüzde 42'si hükümetin kendilerini önemsemediği görüşünde. Bu oran araştırmanın ortalaması olan yüzde 68'in oldukça altında.

Gençlerin en stresli olduğu ülke Türkiye

Türkiye’de gençlerin yüzde 71'i hayat standartlarının anne babalarınınkinden daha iyi olacağına inanıyor.

Son dönemde yaşanan terör saldırıları ekonomik sistemde stres yaratsa da etki bununla sınırlı değil. Katılımcıların yüzde 15'i okulda ya da işte şiddetin en büyük kaygıları arasında olduğunu söylüyor. Ancak yine de Türkiye, yüzde 72’yle gençlerin en stresli olduğu ülkelerin başında geliyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG