Erişilebilirlik

Türk Gencinin Mülteci Fotoğrafları Kongre’de


Türk Gencinin Mülteci Fotoğrafları Kongre’de
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Amerika'da yaşayan Türk genci Sinem Oğuz'un Türkiye'deki Suriyeli mülteci kamplarında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi Kongre'de açıldı. "Sınırda: Suriyeli Kadınlar ve Çocuklar" başlıklı sergi, aralarında bazı Kongre üyeleri ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın da olduğu çok sayıda davetliden yoğun ilgi gördü.

Türk İlerleme Enstitüsü'nün fotoğraf sergisi için düzenlediği etkinlikte yapılan konuşmalarda Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda gösterdiği çabalardan övgüyle bahsedilirken, uluslararası toplumun bu mülteciler için çok daha fazlasını yapması gerektiği mesajı verildi.

Genç fotoğrafçı Sinem Oğuz, özellikle çocuk mültecilere odaklandığı ve mültecilerin günlük yaşamlarının yansıttığı bu anlamlı projesinin öyküsünü Amerika'nın Sesi'ye paylaştı: “Ankara'da doğdum, Amerika'ya 2009'da geldim. Resim çekmeyi çok seviyorum ve son yıllarda televizyonda Suriyeli mülteci problemleri hakkında çok duydum ve Turkish Heritage Vakfı’nın yardımıyla Şanlıurfa'daki mülteci kamplarına gittim. Oradaki kamplarda çocukların resimlerini çektim. Bu benim için çok önemliydi. Çünkü televizyona baktığınızda daha fazla siyasi konular hakkında konuşuyorlar ama benim için önemli olan bu çocukların ve hayatların da önemli olduğunu göstermekti.”

Etkinliği düzenleyen Türk İlerleme Enstitüsü'nün Başkanı Derya Taşkın da, amaçlarının Türkiye'nin yardım elini uzattığı Suriyeli mültecileri Kongre üyelerine göstermek ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu şekilde ilerlemesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

Etkinliğe üç Kongre üyesi ile 30 Kongre üyesi için çalışan Kongre görevlilerinin katıldığına işaret eden Taşkın, bu Kongre çalışanlarının etkinlikte verilen mesajları Kongre üyelerine ilettiğine dikkati çekerek, “Bu da bizim açımızdan Türk-Amerikan ilişkilerini bir adım daha ilerletebilmek için yapmak istediklerimizden bir tanesiydi. Bunu Kongre'de böyle tarihi bir ortamda başardığımızı düşünüyoruz ve bunun için de onur duyuyoruz,” diye konuştu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da, Suriyeli mültecilerin Amerika ve uluslararası toplumdan yeterli ilgiyi görmediğinden yakındı ve uluslararası toplumu mülteciler yardım konusunda daha aktif olmaya çağırdı. Büyükelçi Kılıç, serginin Kongre'de açılmasının özellikle önemli olduğunu da belirtti: “Bunun Amerikan Kongresi bünyesinde yapılması özellikle önemli çünkü Amerika'da biz Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin ağırlanması, ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yaptıklarını elimizden geldiği ölçüde anlatmaya çalışıyoruz ama Kongre binası içinde olması bu konuda karar alıcıların birinci elden sergiyi gezerek en azından vicdanlarına hitap edebilecek bir faaliyet gerçekleştirmesi çok önemli. Çünkü uluslararası toplumdan bugüne kadar ben maalesef Amerika'dan baktığım kadarıyla en azından beklenen ilgiyi gördüğümüzü söyleyemiyorum. Amerika 10 bin mülteci alacağını açıkladı, şu ana kadar 1400 kişi alındı. Amerika'nın ekonomik büyüklüğüne bakarsanız, Amerikan toplumunun insani konulara yaklaşımına bakarsanız bu rakamın çok çok daha yüksek olması lazım.”

Büyükelçi Kılıç, bu insanların acılarının hafifletilebilmesi, hayatlarının kolaylaştırılabilmesi için Türkiye’nin kendi vatandaşlarından toplanan vergilerle çok ciddi bir kaynak ayırdığına dikkati çekerek, bu anlamda da çok ciddi desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bunun siyasi ya da ekonomik değil, insani bir konu olduğunu söyleyen Kılıç, herşeyden önce uluslararası toplumun bu insanlara kendilerini düşündüğünü, kendilerinin acılarının hafifletilmesi için gerçek bir arzu taşıdığını göstermesi gerektiğini vurguladı. Kılıç, “Türkiye bunu gösterdi. Uluslararası toplumun da daha fazla gecikmeden göstermesi lazım, onun için bu sergiyi ben çok önemli görüyorum,” dedi.

Kongre'deki etkinliğe Kongre üyeleri Bill Pascrell, Alex Mooney ve Walter Jones da katıldı. Kongre üyeleri, yaptıkları konuşmalarda, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yardım etmede yapabileceğinden de fazlasını yaptığına işaret ederken, Amerika'nın da ülkeye daha fazla mülteci kabul etmesi gerektiği mesajını verdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG