Erişilebilirlik

Türk ve Yunan Savunma Bakanlarından Diyalog Mesajı


Milli Savunma Bakanlığı bugün, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Brüksel'deki NATO toplantısının oturum arasında Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos ile biraraya geldiğini açıkladı.

Bakanlığın açıklamasında Akar ve Panagiotopoulos’un, son zamanlarda Türkiye ve Yunanistan arasında artan gerilimi hafifletmek amacıyla diyaloğu sürdürmek için görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, iki bakanın mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini konuştukları kaydedildi.

Açıklamaya göre bakanlar ayrıca, pozitif gündeme odaklanılması ve bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel işbirliğine sağlayacağı katkı üzerine de konuştu.

Konu Dışişleri Bakanlığı'nın basın toplantısında da gündeme geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki adaları silahlandırdığı iddialarıyla ilgili ABD'nin tutumunun sorulması üzerine ''Tüm ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğü korunmalı ve bunlara saygı gösterilmeli'' dedi.

Price, ABD'nin bu konudaki tutumunda geçtiğimiz günlerde yaptığı benzer bir açıklamanın ardından değişiklik olmadığını kaydetti.

''NATO müttefiklerimiz Yunanistan ve Türkiye'yi bu konuda birlikte çalışarak barışı ve bölgede güvenliği sağlamaya, farklılıklarını diplomasiyle aşmaya teşvik etmeye devam ediyoruz'' diyen Price, ''Müttefiklerimize gerilimi arttıracak söylemlerden kaçınmaları çağrısı yapıyoruz'' dedi. Yunanistan ve Türkiye'nin ABD'nin güçlü ortaklarından olduğuna dikkat çeken Price, ''Her ikisine de gerilimi düşürme çağrısı yapmayı sürdüreceğiz'' diye konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ın Ege Denizi'nde askerden arındırılmış bir statüye sahip adaları silahlandırmayı bırakması ve uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğini söylemesi, komşu ülkeler arasında uzun süredir devam eden gerilimleri geçen haftalarda yeniden alevlendirdi.

Ankara, Ege adalarının 1923 yılında imzalanan Lozan ve 1947 yılında imzalanan Paris anlaşmaları uyarınca silahlanmaması şartıyla Yunanistan'a verildiğini söylüyor.

Atina ise, Türkiye'nin Yunanistan’ın adaları silahlandırdığına dair açıklamalarının asılsız olduğunu savunuyor.

NATO müttefiki olan ancak bir dizi konuda uzun süredir anlaşmazlık içinde olan iki ülke, Birleşmiş Milletler'e hava sahası ve adalar konusundaki konumlarını ana hatlarıyla açıklayan mektuplar gönderdi.

Erdoğan geçen ay Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in kendisi için "artık var olmadığını" söyledi. Erdoğan, Yunan lideri ABD ziyareti sırasında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını engellemeye çalışmakla suçladı.

Erdoğan geçen hafta da Türkiye'nin Yunanistan ile 2021'de başlayan tüm ikili görüşmeleri durdurduğunu açıklamıştı.

Miçotakis iki gün önce yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Yunanistan'ın Ege adaları üzerindeki egemenliğini sorgulayan tutumunun "saçma" olduğunu ve iki ülke arasındaki herhangi bir görüşmeyi zorlaştırdığını söyledi.

Yunanistan Başbakanı ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kaçınılmaz olarak bir noktada buluşacaklarını ve birbirleriyle konuşmayı bırakmamaları gerektiğini kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG