Erişilebilirlik

Türk Tiyatrocu New York'ta Tutuklandı


İran’a Türkiye üzerinden füze yapımı, havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt - nikel metal tozu sattığı iddia edilen tiyatrocu Erdal Kuyumcu New York’ta tutuklandı.

Tiyatrocu Erdal Kuyumcu, İran’a havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt - nikel metal tozu sattığı iddiasıyla Amerikan ulusal güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle tutuklandı.

Türkiye ve Amerika’da çok sayıda televizyon dizisi, sinema filmi, tiyatroda rol alan ve sanat çalışmalarına son yıllarda ara veren Kuyumcu kurduğu New York merkezli Global Metallurgy LLC şirketi ile iş dünyasına atılmıştı.

Kuyumcu hakkında Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından hazırlanan dosyada, Amerikan Hazine Bakanlığından izinsiz olarak, Ohio’da diğer bir Amerikan firmasından satın aldığı kobalt – nikel metal tozunu Türkiye’de bir firma aracılığıyla İran’a sattığı, Kuyumcu ve iş yaptığı kişilerin yaptıklarının suç olduğunu bilerek bu ihracatı yaptığı iddia edildi.

20 yıl hapsi istendi

Kuyumcu aleyhine en az bir milyon dolar para cezası ve 20 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Konu ile ilgili açıklama yapan Amerikan Adalet Bakanlığı, Kuyumcu’nun kurucusu ve CEO’su olduğu, ‘Global Metallurgy LLC’ metal firmasının, yasadışı yollardan havacılık, füze hatta nükleer uygulamalarda da kullanılabilen metal tozu İran’a sattığı, Kuyumcu’nun Türkiye’de birlikte çalıştığı firmayla gizli şifre kullanarak iletişimde olduğu belirtildi. Kuyumcu ile ilgili hazırlanan mahkeme dosyasında nikel – kobal tozunun iki defa Türkiye'ye gönderildiği belirtildi.

Carlin: "Ulusal güvenliğimize zarar verdi"

Amerika Adalet Bakanı Yardımcısı John Carlin, Amerikan hukukuna, ihracat yasalarına uymayanlardan hesap sormaya devam edeceklerini belirterek Kuyumcu için, " Ulusal güvenliğimize zarar verdi” dedi.

Carlin, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliğine tehlike arz eden bu tür para kazanma amaçlı ihlallerinin tüm güvenlik güçleriyle takipçisi olacaklarını söyledi. Amerikan Adalet Bakanlığı, Amerikan yüksek teknolojisini gizlice İran’a gönderen Kuyumcu ve birlikte iş yaptıkları kişilerin izini takip edip olayı ortaya çıkartan FBI ajanlarını da kutladı.

FBI takip etti

Kuyumcu, FBI’ın `İran Karşı İstihbarat`bölümünde görevli ajanlar tarafından 2013 yılından itibaren takip altına alındı. İran’a karşı uygulanan uluslararası ekonomik yaptırımlar ve Amerika ticari yasaları kapsamında, Kuyumcu’nun ABD, Türkiye ve İran bağlantılarını araştıran FBI ajanları, Kuyumcu’nun e-mail yoluyla yaptığı yazışmaları ve telefon konuşmalarını takip altına aldı.

Kuyumcu’nun Türkiye’de bir metal firmasıyla yaptığı iş yazışmalarını da takip eden ajanlar, İran’a izinsiz şekilde füze yapımında kullanılan malzeme gönderdiğini tespit etti. İran ile iş yapan bir Türk firmasının, İran’a Türkiye’den ihraç ettikleri nikel – kobalt tozu ellerinde yeterli miktarda kalmayınca bu malzemeyi ABD’den Kuyumcu’nun firması aracılığıyla istedikleri belirtildi. Kuyumcu’nun da bu malzemeyi Ohio’da bir Amerikan firmasından satın alıp iki ayrı tarihte yaklaşık 450 kilo tozu New York JFK havalimanından Türkiye’ye sevk ettiği kaydedildi. Toz metalin Türkiye’den de diğer firma aracılığıyla İran’a gönderildiği belirlendi. Kuyumcu’nun New York’ta Brooklyn’ de mahkemeye çıkacağı belirtildi.

Sanat dünyası şokta

Erdal Kuyumcu, Türkiye’de “Oğlum Adam Olacak”, “Koltuk Sevdası”, “Duruşma”, “Teresa” gibi birçok dizi ve sinema filmlerinde rol aldı. Kuyumcu ABD’ye yerleştikten sonra New York’ta birçok dizi, sinema projelerinde de yer aldı. Kuyumcu ayrıca sahnelenen “Oyunun Adını Siz Koyun Biz koyamadık” gibi birçok tiyatro oyununda çeşitli rollerde oynadı.

Son yıllarda kurduğu Global Metallurgy LLC şirketiyle iş dünyasına atılan Kuyumcu’nun İran’a füze yapımında kullanılan nikel kobalt malzeme sattığı iddiasıyla tutuklanması Kuyumcu’yu yakından tanıyan İstanbul ve New York’taki sanat çevresinde şok etkisi yarattı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG