Erişilebilirlik

Türk Teknoloji Girişimcileri Silikon Vadisi'ne Gidiyor


Türk Teknoloji Girişimcileri Silikon Vadisi'ne Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Türkiye’deki teknoloji girişimcileri için, geçen yılki darbe girişiminden sonra girilen istikrarsız süreç işleri zorlaştırdı. Ülkenin teknoloji piyasasını tanıtmak ve yabancı yatırımcıyı çekmek daha zor hale geldi. Bazı girişimciler ise bu sorunu aşmak için Amerika’ya geldi. San Fransisco’da düzenlenen E-tohum toplantısına katılan girişimciler, Silikon Vadisi'yle Türkiye arasında bir köprü kurmayı umuyor.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra, Türkiye’deki teknoloji girişimcileri için de hayat zorlu hale geldi.

Türk girişimci Mustafa Acet, “Bizler girişimciyiz, yeni iş imkanları yaratmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak geçen yılki darbe girişimi nedeniyle ülkemiz çok kötü günler yaşadı. Bunu aşmaya ve kendi yolumuzu çizmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Mustafa Acet, İstanbul’da bir telefon uygulaması geliştiriyor. San Fransisco’da düzenlenen E-tohum konferansına katılma nedeni Amerika’daki teknoloji dünyası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak.

“Geçen yıl Türkiye’ye çok az yatırımcı girdi. Yatırımcı, istikrarsız ülkeleri ve ekonomileri sevmiyor. Bu nedenle de Türkiye piyasasına girecek cesaretleri şu an yok.”

Darbe girişiminden sonra Türk hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhalif olarak görülenlere karşı sert baskılar getirdi. Çoğu insan işini kaybetti ve binlerce kişi de hapse girdi.

Elif Ceylan, Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı İTÜ GATE’in program koordinatörü. Başarılı Türk girişimlerini Amerika’ya getiriyor.

“Getirdiğimiz firmalar genelde Türkiye’de 5 ila 10 milyon dolar geliri olan firmalar. Buraya Türk şirketleri olarak geliyorlar. Ama biz onların Amerikan tüzel kişiliği kazanmasını istiyoruz. Bunu da Silikon Vadisi’nde firma açarak yapabilirler. Zira yatırımcılara ve müşterilere güven aşılamaları çok önemli.”

Ceylan, Ankara’dan İstanbul’a 400 kilometrelik Adalet Yürüyüşü’nden de esinlendiğini söylüyor.

“İnsanları yeniden canlandırdı; bir şeyleri değiştirebiliriz, bir şeyler olabilir fikri verdi. Bazen zorlanılsa da bence her şey daha iyiye gidecek.”

Türkiye darbe girişiminin birinci yılını geride bırakırken, bu girişimciler ilerlemenin Türkiye’nin yetenekleri ve çok çalışmasıyla olacağını söylüyor.
Mustafa Acet, “Türkiye’ye inanıyorum. Girişimciler sayesinde Türkiye çok büyük bir ekonomi olacak. Gün be gün büyüyecek. Güçlü bir ülke olacak. İnanıyorum…Umuyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG